BiH na mapi svjetskih investitora

Željka Domazet
BiH na mapi svjetskih investitora

Sarajevo - Godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji počinje danas u Sarajevu, izuzetna je šansa za BiH da prezentuje svoje potencijale i prilika da bude upućena poruka da je ovaj region dobro mjesto za investicije.

Poručili su ovo juče predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Zvizdić je rekao da se očekuje više od dvije hiljade učesnika, a prije svega lidera zemalja regiona. Kako kaže, ovo će biti odlična prilika da se BiH prikaže u mnogo pozitivnijem svjetlu. On je kazao da je EBRD investirao 12 milijardi evra na prostoru zapadnog Balkana, a da je samo u prošloj godini uložio milijardu evra kroz 67 projekata.

Istakao je da je u 2018. godini u BiH investirano 200 miliona evra, a da očekuje da će taj iznos u 2019. godini dostići i 300 miliona evra. Zvizdić je rekao da je EBRD investirao više od dvije milijarde evra u BiH od svog osnivanja, te da će u fokusu i dalje biti izgradnja koridora 5C, kao i sredstva povezana sa energetskim sektorom i razvojem malih i srednjih preduzeća.

- Naša namjera je da povećamo nivo ulaganja EBRD-a u privatni sektor - rekao je Zvizdić, ističući da su i dalje važni transportna, energetska i digitalna infrastruktura, koja je neophodna za razvoj.

On je kazao da je riječ o jednom od najznačajnijih ekonomskih događaja u regionu, koji je i izvanredna prilika da se povežu investitori i ulagači s onima koji kreiraju projekte.

- Cilj je da BiH postane dio Evrope u svakom smislu, zbog čega se BiH neće predstavljati kao zemlja jeftine radne snage i prirodnih resursa. Potrebno je što kvalitetnije i iskrenije povezivanje u regionu - kazao je Zvizdić.

On je dodao da BiH trpi zbog taksi koje je uvelo samoproglašeno Kosovo i da je prijedlog da se ne ide s recipročnim mjerama jer to ne bi imalo skoro nikakav efekat. Rekao je da BiH nastavlja da insistira na ukidanju taksi. Na pitanje da li očekuje da će sastanak “odlediti” odnose u regiji, a prije svega na relaciji između BiH, Hrvatske i Srbije, Zvizdić je odgovorio da nije bilo nikakvih disonantnih tonova, te da BiH ostaje fokusirana na jačanje procesa na zapadnom Balkanu i da ne postoji nikakva druga varijanta osim procesa saradnje, pomirenja i ekonomskog povezivanja.

Ministar Mirko Šarović rekao je da pripreme teku na najbolji način. Dodao je da je sa prekjučerašnjim danom registrovano 2.886 učesnika, 82 delegacije i još 300 prijavljenih koji čekaju provjere.

- Više od 40 događaja u tri dana. Za nas je posebno važno, prvo da pokažemo da smo sposobni da organizujemo jedan ovako važan događaj i drugo da se predstavimo kao zemalja koja je dobro mjesto za investicije - kazao je Šarović.

Bezbjednost

Što se tiče bezbjednosnog aspekta sastanka, Zvizdić je rekao da na tome rade sve policijske agencije sa nivoa BiH, a koje sarađuju sa nižim nivoima. On je kazao da je siguran kako će sve proteći u najboljem redu, ističući da je EBRD zadovoljan ozbiljnošću pristupa BiH organizaciji ovog sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana