Bajro Kulovac iznudio izjavu i od Todorovića

Svjetlana Tadić
Bajro Kulovac iznudio izjavu i od Todorovića

BANjALUKA - Sud BiH osudio je Miloša Radića na 12 godina zatvora zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti koristeći kao dokaz, između ostalog, izjavu svjedoka Ljubiše Todorovića koja je uzeta pod prijetnjom bivšeg istražioca Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bajre Kulovca.

Navedeno je to u pismu koje je "Glasu Srpske" iz KPZ Foča poslao Miloš Radić, osuđen u "slučaju Mirko Todorović i drugi" za ubistva i mučenja civila bošnjačke nacionalnosti nedaleko od sela Borkovac kod Bratunca.

Bivšeg istražioca SIPA, a sadašnjeg radnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Bajru Kulovca, za iznuđivanje i prepravljanje izjava optužili su i svjedoci optužbe u "slučaju Kravica". Ukupno 17 svjedoka na glavnom pretresu reklo je da su prilikom davanja izjava bili pod pritiskom, ucjenjivani i optuživani. Od njih 11 izjave je uzimao Kulovac. Zbog toga je, između ostalog, odbrana Milenka Trifunovića, koji je optužen za genocid, predala 16. novembra ove godine Sudu BiH zahtjev za ponavljanje postupka u "slučaju Kravica".

Radić u pismu navodi da je Tužilaštvo BiH u aprilu 2008. godine tražilo da se izvede dodatni dokaz protiv njega, saslušanjem svjedoka optužbe Ljubiše Todorovića.

- Već u samom početku direktnog ispitivanja svjedoka bilo je očigledno da je postupajući tužilac nezadovoljan odgovorima, pa je Todoroviću predočio izjavu koju je ranije dao Kulovcu. Todorović je energično pobijao sadržaj izjave - navedeno je u pismu.

Todorović je na Sudu rekao kako mu je Kulovac prijetio odvođenjem u Sarajevo.

- Ti si meni prijetio odvođenjem u Sarajevo, pokazao si mi i auto i rekao da je spremno, ti si mene kontuzovao i ja jednostavno nisam ništa znao u tom strahu. Ponešto iz izjave je tačno, ali najveći dio nije. Ja to nisam rekao - istakao je Todorović na Sudu kada je suočen sa Kulovcem.

U pismu se navodi da je Kulovac nastojao da opravda svoje nezakonite postupke, ali da je bez obzira na to, i evidentnu naklonjenost sudije Minke Kreho, na vidjelo izašlo nekoliko vrlo krupnih vidova kršenja Zakona o krivičnom postupku.

- Saslušanje Todorovića trajalo je šest časova, što je klasično policijsko iscrpljivanje lica, a Kulovac je sam obavljao saslušanje i vodio zapisnik. Saslušanje nije snimano, što je u suprotnosti sa zakonom, a ovaj propust Kulovac je pravdao nedostatkom opreme u SIPA - istaknuto je u pismu.

Da je to istina, potvrđuje i audio-zapis sa ročišta iz Suda BiH od 14. i 18. aprila 2008. godine, koji je u posjedu "Glasa Srpske".

Supruga Ljubiše Todorovića, koja se javila na poziv "Glasa Srpske", rekla je da je sve navedeno u pismu Miloša Radića istina, da je Kulovac napisao izjavu kako njemu odgovara, a ne kako je Todorović rekao, te da je to izneseno i na Sudu BiH.

- Ljubiša je u potpunosti na Sudu pobio izjavu koju je u njegovo ime sastavio Kulovac, a koja je bila puna neistina - rekla je Todorovićeva supruga.

Istraga

SIPA je, postupajući po zahtjevu Tužilaštva BiH od 13. januara, pokrenula istragu o navodima da su njeni istražioci angažovani na istraživanju ratnih zločina, među kojima je i Kulovac, pod prijetnjom uzimali izjave od svjedoka u "slučaju Kravica".

Sve informacije do kojih je SIPA došla dostavljene su Tužilaštvu BiH na njegov zahtjev, a prema saznanjima "Glasa Srpske" Kulovac je 11. oktobra ove godine u Tužilaštvu BiH dao izjavu povodom toga. Direkciju za koordinaciju policijskih tijela Tužilaštvo nije obavijestilo da se protiv njenog radnika Kulovca vodi postupak, zbog čega je Direkcija dopisom zatražila dokaz da li je to tačno. Juče nismo uspjeli da saznamo da li su nadležni u Direkciji dobili odgovor od Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana