Novi skandal potresa Bijelu kuću: Lažna slika Trampovog ustoličenja

Glas Srpske
Novi skandal potresa Bijelu kuću: Lažna slika Trampovog ustoličenja

Vašington - Novi skandal potresa Bijelu kuću. Službeni fotograf američke vlade, na zahtjev predsjednika SAD Donalda Trampa, fingirao je fotografije s njegove inauguracije 2017. kako bi javnost dobila utisak da je na tu ceremoniju došlo znatno više ljudi nego što zaista jeste.

On je ispunio prazan prostor na fotografijama jer se Trampu nikako nije svidjelo što je okupljena masa bila vidno manja od one kod Obame 2009. godine.

Detalji o ovoj intervenciji objavljeni su u istrazi američkih federalnih organa do čijeg je sadržaja došao britanski magazin “Gardijan”. Bijela kuća je pokušala da uvjeriti javnost da je Trampova inauguracija bila najposjećenija u istoriji.

- Izmijenio sam neke fotografije tako što sam “zumirao” okupljene. Učinio sam to jer su željeli stvoriti utisak da je bilo više ljudi. Nisu to od mene izričito tražili, ali shvatio sam da bi trebalo da to učinim - kaže fotograf.

Istraga je pokazala da je tadašnji predstavnik Bijele kuće za medije Šon Spajser bio uključen u malverzacije s fotografijama i čini se da je upravo on bio funkcioner koji je kontaktirao sa fotografom, a kasnije dao svoju “istorijsku izjavu”.

- Ovo je bila najposjećenija inauguracija u istoriji i u svijetu - kazao je Spajser.

Ovo je posljednji u nizu skandala jer poslije objavljivanja teksta u “Njujork tajmsu” od anonimnog autora iz Bijele kuće da Tramp plahovito i amoralno vodi SAD, jedan po jedan visoki zvaničnik administracije se pravda.

- To nisam bio ja - rekao je državni sekretar Majk Pompeo.

- Ni ja - rekao je potpredsjednik Majkl Pens.

Glavni državni tužilac Def Sešns objavio je istovjetan tekst na “Tviteru”.

Gotovo čitav kabinet i liderski tim koji radi za Trampa nije priznao krivicu za pisanje anonimnog komentara u kome se navodi kovanje zavjere protiv njega. Ipak, sve je to podstaklo američkog predsjednika da pokrene “lov na krticu” i javnu diskusiju o osobi koja je napisala komentar.

Predlažu i poligraf

Senator Kentakija Rend Pol predložio je da članovi administracije idu na poligrafsko ispitivanje. Predložena je i druga opcija, da viši zvaničnici napišu izjavu koja bi kasnije mogla da bude korišćena i na sudu. Prema jednom izvoru, Bijela kuća ima listu od 12 osumnjičenih. Portparolka Bijele kuće Sara Hakabi-Senders je rekla da je “Njujork tajms” saučesnik u ovom lažljivom aktu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana