Makron: Žalim zbog odluke Irana, ima još vremena za dijalog

Tanjug
Makron: Žalim zbog odluke Irana, ima još vremena za dijalog

Pariz - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da žali zbog iranske najave da će premašiti dozvoljenu granicu obogaćenog uranijuma, ali i da će Pariz nastaviti pregovore s Iranom i njegovim saveznicima kako bi se izbegla dalja eskalacija u regionu.

“Žalim zbog iranskih saopštenja objavljenih danas, ali kako je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) naglasila, Iran poštuje svoje obaveze i snažno ga ohrabrujemo da bude strpljiv i odgovoran “, rekao je Makron na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa ukrajinskim predsjednikom Zelenskim koji je u zvaničnoj posjeti Parizu, prenosi Rojters.

Francuski predsjednik je dodao i da od danas, pa do 8. jula postoji vremenski prostor i šansa za više dijaloga kako bi se sačuvao nuklearni sporazum sa Iranom.

“Svaki oblik eskalacije ne vodi nas u pravom smeru i neće pomoći ni Iranu ni međunarodnoj zajednici, tako da ćemo učiniti sve što možemo sa našim partnerima kako bismo odvratili Iran i pronašli put ka mogućem putu za dijalog”, rekao je Makron.

Plan Irana o prekoračenju granica za nuklearno obogaćivanje predstavlja “nuklearnu ucjenu” i na nju se mora odgovoriti povećanim međunarodnim pritiskom, izjavio je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Geret Markiz.

“Predsjednik Tramp je jasno stavio do znanja da nikada neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje”, rekao je on.

Iran će u narednih 10 dana probiti ograničenje zaliha uranijuma koje su određene nuklearnim sporazumom Teherana sa svjetskim silama, izjavio je ranije danas portparol iranske agencije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi.

On je upozorio da Iran ima potrebu za obogaćenim uranijum do 20 procenata što je samo korak od nivoa za izradu nuklearnog oružja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana