Dačić: Briselski dijalog biće nastavljen nakon ukidanja taksi Prištine

Srna
Dačić: Briselski dijalog biće nastavljen nakon ukidanja taksi Prištine

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Milanu, na ministarskom savjetu OEBS-a, da je zvanični Beograd posvećen regionalnoj saradnji i stabilnosti, te dijalogu sa Prištinom za čiji nastavak je neophodno momentalno ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

“Srbija je posvećena evropskim integracijama i sadržajnoj regionalnoj saradnji i nastupa kao kredibilan partner s ciljem obezbeđivanja stabilnosti i bezbednosti u regionu”, rekao je Dačić.

On je naglasio da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju svega dogovorenog u skladu sa Briselskim sporazumom iz aprila 2013. godine. “Smatramo, međutim, da je za nastavak ovog dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu poreklom iz šire Srbije”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije. On je ponovio da Beograd tu odluku snažno osuđuje, kao i nedavno javno spaljivanje srpskih proizvoda na Kosovu i Metohiji, što je “čin bez presedana”. “Zastrašivanje srpskog stanovništva od specijalnih jedinica kosovske policije, zajedno sa žtrgovinskim ratomž koji je pokrenula Priština, predstavlja očigledan napad na Srbe, što zaslužuje osudu svih država učesnica saveta OEBS-a”, rekao je Dačić. Komentarišući jučerašnju odluku o predsjedavanju Albanije OEBS-u 2020. godine, Dačić je izrazio očekivanje da će Albanija svoje predsjedavanje sprovoditi u skladu sa normama OEBS-a i po pitanju samoproglašenog Kosova. On je napomenuo da nije tajna da su pozicije Srbije i Albanije u vezi sa pitanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dijametralno suprotne, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. “Srbija je, zbog toga, imajući u vidu ranije postupke Albanije upravo u ovoj organizaciji, izrazila zabrinutost da bi Albanija mogla da iskoristi poziciju predsedavajućeg za promociju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i uključivanje njihovih predstavnika u neformalne segmente rada OEBS-a”, rekao je Dačić. On je naveo da je od ministra spoljnih poslova Albanije Ditmira Bušatija, poslije razmjene više pisama i razgovora dobio čvrsta uvjeravanja i garancije da će albanska strana poštovati osnovne principe OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana