Zurof: Hrvatska i dalje veliča ustaštvo

Srna
Zurof: Hrvatska i dalje veliča ustaštvo

Jerusalim - U Hrvatskoj se i dalje veliča genocidni ustaški režim, piše "Jerusalim post" i ističe da to dokazuje doček hrvatske fudbalske reprezentacije u Zagrebu sa Mundijala uz ustaške pozdrave "Za dom spremni!" i to što posjeta predsjednika Izraela Ruvena Rivlina ustaškom logoru Jasenovac nije izazvala veću medijsku pažnju u toj zemlji.

List ističe da su oba ova događaja iz jula važna za shvatanje prijetnje koju predstavljaju pokušaji da se izmijeni istorija Drugog svjetskog rata i Holokausta u regionu, ali i za razumijevanje zašto napori u borbi protiv te pošasti nisu bili naročito uspješni.


U tekstu, čiji je autor Efraim Zurof, koji je i direktor Centra "Simon Vizental", ocijenjeno je da oba događaja svjedoče o "izvrtanju Holokausta", koje je rasprostranjeno kako u Hrvatskoj, tako i u postkomunističkoj istočnoj Evropi.

Na Trgu Bana Jelačića 16. jula na dočeku fudbalera sa Mundijala pjevao je kontorverzni Marko Perković Tompson, koji je nastup započeo ustaškim pozdravom "Za dom spremni!".

"Tako se događaj, umjesto veličanja uspjeha sportista Hrvatske, pretvorio u neofašističku ekstravagancu tokom koje su fudbaleri pjevali zajedno sa pjevačem, čije su tekstove znali napamet", navodi Zurof.

On napomnje da je dočeku hrvatske fudbalske reprezentacije prisustvovalo najmanje 200.000 ljudi, dok su Rivlinovoj posjeti Jasenovcu, koja je bila zatvorena za javnost i skoro da u hrvatskim medijima nije pomenuta, prisustvovale male grupe viđenijih gostiju.

"Jerusalim post" podsjeća da je Tompson čuven po svojim ultranacionalističkim tekstovima i veličanjem hrvatskog ozloglašenog ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata.

List navodi da niko nije javno protestovao protiv ovakvog nastupa, a da su oni koji su u medijima i na društvenim mrežama, uključujući autora ovog teksta, bili izloženi ruganju i nepristojnim porukama.

"Ukoliko je neko mislio da je Tompsonova popularnost vezana isključivo za ograničene elemente hrvatskog društva, treba napomenuti da je i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je Tompson njen omiljeni izvođač", piše Zurof.

Iako su se organizatori dočeka fudbalera nadali da će izbjeći bilo kakve kontroverze, najavljujući da se neće pojaviti ni političari, niti izvođači, na aerodrom u Zagrebu došao je Tompson, koji je, vjerovatno, najpopularniji hrvatski pjevač, kojeg su fudbaleri zamolili da im se pridruži i da im kasnije na dočeku otpjeva dvije pjesme, što je bacilo potpuno drugačije svjetlo na čitav događaj.

Zurof ukazuje da ništa od svega što se dogodilo u Zagrebu nije naročito iznenađujuće, kada se zna da ova zemlja nije uspjela da se iskreno pozabavi pitanjem ustačkih zločina, koji su zarazili Hrvatsku otkako se osamostalila početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Od samog početka, bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman prihvatio je "ultranacionalističku priču", navodi se u tekstu i ističe da su, iako je njegov nasljednik Stjepan Mesić osudio ustaški režim, ultranacionalisti nastavili da vladaju i vrše uticaj, tako da u obrazovnom sistemu nisu uvedni sadražaji koji bi mlađim generacijama prenijeli znanje o strašnim zločinima hrvatskog režima protiv Srba, Jevreja i Roma, kao i političkih protivnika ustaša tokom Drugog svjetskog rata.

"Čak i muzej u Jasenovcu, koji je bio najveći ustaški koncentracioni logor i simbol je ustaške okrutnosti i masovnih ubistava, predstavlja prečišćenu verziju događaja i u njemu nema nijedne fotografije petorice komandanata, niti se igdje pominje suđenje i presuda Dinku Šakiću, koji je jedan od komandanata i ustaških fanatika", piše Zurof.

Zurof ističe da svo to veličanje ustaštva teško da je privuklo bilo kakvu pažnju ili kritike, sa izuzetkom Srbije i pojedinaca u jevrejskom svijetu, te napominje da Hrvatska u Izraelu nikada nije prozvana za svoje neuspjehe da osudi Holokaust.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin posjetio je Jasenovac prošle sedmice, gdje je održao možda i njegov najvažniji govor u vezi sa Holokaustom, u kojem je rekao da se ustaški režim, koji je sarađivao sa nacistima, pojavio baš u Hrvatskoj i da su njegovi pripadnici bili aktivni partneri u zločinima, napominje Zurof.

Rivlinov govor prvi je slučaj da izraelski lideri pokreću pitanje o istinitosti istorije, kao važnom elementu koji će uticati na bilateralne odnose sa državama istočne Evrope.

Nažalost, kako navodi Zurof, ovaj "sjajan" govor predsjednika Izraela nije izazvao veliku pažnju u toj zemlji, niti su ga prenijele velike medijske kuće i odjeknuo je samo u Srbiji, gdje je Rivlina dočekao srpski predsjednik Aleksandar Vučić i gdje je dobio veliku pažnju medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana