Venecijanska komisija: Očuvati pravo na korišćenje vjerske imovine

Srna
Venecijanska komisija: Očuvati pravo na korišćenje vjerske imovine

Strazbur - Venecijanska komisija (VK) objavila je danas na svom sajtu mišljenje o crnogorskom Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, sa nizom preporuka za unapređenje predloženog zakonskog teksta.

"Nacrt zakona mora jasno da napomene da promjena u vlasništvu nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine", navodi se, pored ostalog među preporukama, i dodaje da "država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasljeđe".

Ovaj zakon sporan je za Sprsku pravoslavnu crkvu i njene vernike upravo zato što podrazumjeva oduzimanje imovine i crkvenih nepokretnosti od SPC u korist crnogorske države.

Na sjednici Venecijanske komisije 20. juna, članovi tog stručnog tijela Savjeta Evrope razmenili su mišljenja sa ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmetom Zenkom o predloženom zakonskom tekstu, koji je prethodno pregledala pod-Komisija za Osnovna prava, objavljeno je na sajtu Savjeta Evrope.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana