Uhapšen vođa slovenačke paravojne formacije

index.hr
Uhapšen vođa slovenačke paravojne formacije

Slovenačka policija jutros je privela dvije osobe zbog krivičnog djela pokušaja nasilne promjene ustavnog poretka te zemlje.

Radi se o reakciji na nedavnu akciju paravojnih formacija pod komandom i ekstremnim desničarom Andrejem Šiškom.

Podsjetimo, krajem prošle sedmice su se na društvenim mrežama pojavili snimci o postrojavanju straže, a na kojima se vide desetine zamaskiranih muškaraca, od kojih neki u rukama imaju puške ili sjekire.

Osnivač “štajerske straže” Andrej Šiško iz Maribora, nekadašnji vođa navijača mariborskih Viola koji se predstavlja kao ekstremni desni političar i “štajerski domoljub”, izjavio je u utorak da većina policijskih službenika simpatizira njegovu inicijativu o uspostavi lokalnih paramilitarnih odjela koji bi između ostalog, kako navodi, štitili granicu od migranata.

No čini se da slovenska policija njegovo postrojavanje naoružanih desničara nije gledala s naročitim simpatijama, jer je Šiško jutros uhićen.

Policija pretražuje niz kuća

Slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova je, naime, objavilo kako su jutros uhapšene dvije osobe koje su pritvorene zbog krivičnog djela pokušaja nasilne promjene ustavnog poretka Slovenije. Među uhapšenima je, po svemu sudeći, i sam Andrej Šiško.

Policija je objavila da se u akciji pretražuje niz kuća prema nalogu koji je izdalo tužilaštvo u Mariboru, prenio je portal index.hr

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana