U Rabu i dalje opasno: Plin je eksplozivan, stanovnici i turisti evakuisani

Agencije
 U Rabu i dalje opasno: Plin je eksplozivan, stanovnici i turisti evakuisani
U Rabu i dalje opasno: Plin je eksplozivan, stanovnici i turisti evakuisani

Zbog curenja opasnog plina dio ostrva Rab u Hrvatskoj juče je evakuisan, a ni danas situacija nije mnogo bolja.

Komadant vatrogasaca na Rabu Milivoje Ličina je kazao da je i dalje opasno i da se ne može procijeniti koliko će potrajati takvo stanje.

“Radi se čišćenje zemljišta, zaliha nakupljenog plina kroz komunalnu infrastrukturu, to sve pratimo i sigurnosnim metodama možemo samo poboljšati da se taj plin što prije raščisti. Mjerimo cijelo vrijeme i to je to”, rekao je Ličina.

On je za index.hr rekao da nije poznato kolika je količina iscurila u zemlju i da je situacija veoma opasna.

“Plin se otpušta iz zemlje, a mi to pokušavamo održati na nekom nivou gledajući sigurnost građana. Jako je opasno. Plin propan butan je dosta opasan i ima nisku granicu eksplozivnosti”, kazao nam je.

U ponedjeljak u večernjim satima utvrđena je prisutnost plina oko dijela Kaldanca (Hotel Arbiana, Plovanova ulica, Ulica biskupa Draga).

Na terenu su policija, vatrogasci i rapska civilna zaštita. Ličina je u utorak rekao kako je došlo do puknuća plinskog cjevovoda i kroz tu je rupu plin iscurio u zemlju.

“Mi ispod gradske jezgre imamo jezero plina. Uspjeli smo ograničiti kretanje i sad možemo samo čekati da priroda odradi svoje i da se ta koncentracija očisti. Ozračujemo unutarnje otvore, kanalizacijske otvore i konstantno mjerimo koncentraciju plina. Koristimo i nadtlačne uređaje”, rekao je.

Štab civilne zaštite grada Raba kontinuirano prati situaciju, koordiniše sa svim službama na terenu te će o daljnjem razvoju situacije obavijestiti javnost, poručili su iz Stožera civilne zaštite grada Raba.

U utorak je sa područja gdje je situacija najkritičnija evakuisano 80 stanovnika.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana