Prenos posmrtnih ostataka Pavelića ubrzaće njegovu rehabilitaciju

Srna
Prenos posmrtnih ostataka Pavelića ubrzaće njegovu rehabilitaciju

Podgorica - Prenos posmrtnih ostataka Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića u Hrvatsku dodatno će osnažiti velikohrvatske i ustaške strukture u toj zemlji koje decenijama zagovaraju “vrijednosti i tekovine” genocidne Nezavisne Države Hrvatske, ocijenio je član Predsjedništva crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta Budimir Aleksić.

On smatra da će Pavelićev i Luburićev grob biti mjesto hodočašća brojnih poštovalaca i sljedbenika njihove genocidne politike i ideologije.

“Svi oni poklonici ustaške ideologije koji se svakog ljeta okupljaju u Blajburgu na obilježavanju stradanja pripadnika vojske NDH, imaće priliku da u samoj Hrvatskoj odavaju počast glavnim komandantima te vojske čiji su jedini vojnički žpodviziž bili klanje i bacanje u jame stotina hiljada pravoslavnih Srba u periodu od 1941. do 1945. godine”, rekao je Aleksić Srni.

On ističe da će to biti i nova inspiracija za Marka Perkovića Tompsona, izvođača pjesama monstruoznog sadržaja u kojima slavi zločine Maksa Luburića, komandanta logora Jasenovac, i Jure Francetića, komandanta zloglasne ustaške “Crne legije”.

“Marko Perković Tompson, za koga je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla da ga izuzetno cijeni, svakog 5. avgusta u Kninu okuplja desetine hiljada svojih istomišljenika gdje zajedno pjevaju pjesme o Paveliću, obilježavajući dan kada je u zločinačkoj akciji žOlujaž protjeran srpski narod sa područja Republike Srpske Krajine”, ističe Aleksić.

On kaže da ga ne bi iznenadilo da posmrtni ostaci Pavelića i Luburća budu sahranjeni pored nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca, vojnog vikara za hrvatsku vojsku i duhovnog poglavara NDH, koga je italijanski istoričar Marko Aurelio Riveli nazvao nadbiskupom genocida.

“Stepinca je Vrhovni sud Narodne Republike Hrvatske u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji 1946. osudio za krivična djela protiv naroda i države među kojima su podrška ustaškom režimu i prekrštavanje pravoslavnih Srba”, podsjeća Aleksić.

On kaže da bi po zamisli Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, proglašenjem Stepinca za svetitelja, bila rehabilitovana uloga ove crkve u NDH, što bi bio samo prvi korak ka rehabilitaciji politike i ideologije koja je osmislila i realizovala genocid nad srpskim narodom u NDH.

“Imajući to u vidu, postavlja se logično pitanje da li je sljedeća osoba koja će biti rehabilitovana za zločine genocida nad srpskim narodom sam Ante Pavelić, a prenos njegovih posmrtnih ostataka u Hrvatsku, svakako bi ubrzao njegovu rehabilitaciju”, ocjenjuje Aleksić.

On podsjeća i na činjenicu da je u Hrvatskoj podignut spomenik Miru Barešiću, ustaškom teroristi, koji je u Stokholmu 1972. godine ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića.

“Takođe, ne smijemo smetnuti sa uma da je ustaški ideolog Mile Budak odavno rehabilitovan u Hrvatskoj i da u svim većim gradovima u Hrvatskoj postoje ulice sa imenom ovog tvorca modela o tri trećine kojim je trebalo riješiti srpsko pitanje u NDH /jednu trećinu pobiti, jednu trećinu pokatoličiti, jednu trećinu protjerati u Srbiju/”, naveo je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana