Sijeku stara i bolesna stabla

Danijela Stokanić
Sijeku stara i bolesna stabla

Banjaluka - U parku "Mladen Stojanović" počela je sječa starog i bolesnog drveća koje predstavlja potencijalnu opasnost za prolaznike, a građani koji posjećuju park kažu da posljednjih dana zatiču ostatke posječenih stabala.

Posjetioci parka kažu da su prije pet-šest dana, na zemlji u samom centru parka, primijetili četiri posječena trupla  bora, a koja su tu rasla posljednjih 75 godina.

- Nekoliko dana kasnije na istom mjestu bila su oborena i debla dvije lipe. Narod okolo dolazi sa tačkama i trpa komade oborenih stabala u kolica, te ih vozi kućama - rekao je zabrinuti posjetilac ovog parka.

Svaki mjesec, kaže on, u parku bude posječeno u prosjeku pet stabala iz raznih razloga.

- Niko ne objašnjava zašto stabla nestaju, a nijedno drvo nije zasađeno na ovom mjestu pet godina unazad. Ne sjećam se kada je posljednji put bilo pošumljavanje - požalio se on.

Bojan Marković, koji redovno vježba u parku "Mladen Stojanović" rekao je da je primijetio da su stabla posječena, te da mu nije jasno zašto jedinu zelenu oazu u gradu uništavaju.

- Bojim se da i ovaj park ne pretvore u beton, kao što su to učinili sa parkom "Petar Kočić", jer ovo mjesto je srce i ponos grada - rekao je Marković.

Iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi kažu da nije riječ ni o kakvoj ilegalnoj sječi drveća, nego o uklanjanju dotrajalih stabala.

- Komisija za ocjenu stabala koje treba porušiti sječom na javnim površinama je utvrdila da postoji pet potpuno suvih borova i po stablo lipe i bagrem u parku "Mladen Stojanović". Stabla su predstavljala opasnost po bezbjednost prolaznika zbog čega su posječena - kazali su iz Odjeljenja i dodali da na većem broju stabala postoje suve grane.

Naglasili su da će ovi poslovi, čim to vremenski uslovi dozvole, biti nastavljeni.

- Poslovi u parku su prekinuti kako vozilima ne bi oštetili travnjak, a od radova je ostalo da se posiječe bagrem i manje intervencije na 20 stabala, sječa suvih grana na skupini bagremova i na većem broju lipa - dodali su u Odjeljenju.

Sječa

U toku prošle godine ukupno je posječeno deset suvih stabala u parkovima "Mladen Stojanović", "Petar Kočić" i Kupusište. Sadnja novih sadnica ukrasnog drveća i grmlja u parku "Mladen Stojanović" i drugim parkovima će se obaviti u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana