Prioriteti novi vrtići i škola na Starčevici

Marija Karajlić
Prioriteti novi vrtići i škola na Starčevici

Za Banjaluku u ovom trenutku od prioritetnog značaja su objekti komunalne infrastrukture, prvenstveno gradnja škole i vrtića u naselju Starčevica, kao i izdvajanje sredstava za opremanje tri već izgrađena vrtića u kojem bi se smjestilo oko 600 mališana.

Ovo je u petak, poslije sastanka u Administrativnoj službi grada Banjaluka sa gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem, izjavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Sredstva za opremanje obdaništa biće odobrena u sljedećih sedam dana, poslije čega će se pristupiti procesu javne nabavke koji traje od dva do tri mjeseca - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, pored građevinskih u planu su i drugi projekti na području Banjaluke.

- Želimo da proširimo mogućnosti ovog grada i jedan od projekata o kojima smo razgovarali je projekat energetske efikasnosti. Imamo problem sa distribucijom električne energije jer "Elektrokrajina" bilježi najveće gubitke na prenosu struje - istakao je Dodik.

Naglasio je da se sa Vladom RS dogovara kupovina prostora, gdje je bila vojna misija u Ramićima, i zajedno sa gradom Banjaluka otvoriće se novi Industrijski park koji će biti nova radna i tehnološka zona.

Dodik je još istakao značaj povezivanja autoputem sa Gradiškom kao i rekonstrukciju Kliničkog centra.

- To očekujemo ove godine. U pojedinim sektorima zdravstva postajemo regionalni centar. Za rekonstrukciju Kliničkog centra sa objektima za radioterapiju je do sada uloženo oko 70 miliona maraka. Namjera je da se u dvije do tri godine završi ostatak u koji je uloženo 200 miliona maraka kreditnih sredstava Evropske investicione banke - naglasio je Dodik.

Dragoljub Davidović je istakao da je predsjednika RS upoznao sa opštom situacijom u gradu.

- Bilo je riječi od problema sa pojedinim zakonima koje možda treba mijenjati do zbrinjavanja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida... Naglašeno je da je neophodno povećanje efikasnosti lokalne administracije. Realne mogućnosti su ograničene novcem kojim raspolažemo, ali sve što se tiče nadležnosti RS imamo podršku - napomenuo je Davidović.

Dvorana i stadion

Milorad Dodik se dotakao i teme u vezi sa sportskim dvoranama i stadionima.

- Imamo dvoranu "Borik" koja zahtijeva značajnu rekonstrukciju, a takođe nam treba jedna manja dvorana u kampusu. Ne treba odustati od jedne multifunkcionalne sportske dvorane i prvom prilikom kada se stvore uslovi ući ćemo u taj projekat. Stadion je vlasništvo grada, i postoji ideja da ga otkupi Vlada RS i upotrijebi u svrhe Gradskog parlamenta, a da se ta sredstva upotrijebe za izgradnju novog stadiona. To trenutno nije realno ali ne odustajemo od te ideje - najavio je Dodik.

Značaj grada

- Grad Banjaluka ima strateški značaj za RS, i samim tim pažnja svih republičkih institucija usmjerena je na saradnju sa gradskom upravom, i da sve probleme, bez obzira na vrstu, zajednički rješavamo. Ovdje je zabilježen nesumnjivi razvoj, najviše je sređen u regionu. U nekoliko proteklih godina bezbjednost se značajno poboljšala, a saradnja sa MUP-om i gradskom upravom je evidentna - kaže predsjednik RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana