Oaza odmora u srcu grada

Marijana Miljić
Oaza odmora u srcu grada

U akciji "Glasa Srpske" i Radio-televizije Republike Srpske "Najkutak Republike Srpske", banjolučki park "Petar Kočić" dobio je prvu nagradu kao najljepše uređena javna površina.

Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović rekao je da je prva nagrda za park "Petar Kočić", nagrada svim ljudima koji se trude da Banja Luka bude grad koji može da posluži za primjer kako se uređuju javne površine.

- Ovo je takođe još jedna potvrda koliko su naši građani prihvatili park "Petar Kočić" u sadašnjem izgledu, a to najbolje može da se vidi po tome što je svaki dan park prepun omladine - rekao je Davidović.

Centralni banjolučki park "Petar Kočić" postoji od 1930. godine i prvobitno je nazvan parkom bana Svetislava-Tise Milosavljevića. Dvije godine kasnije, u parku je otkriven spomenik "Petru Kočiću" čije ime danas nosi. U toku Drugog svjetskog rata u potpunosti je srušen, da bi nakon rata bio uređen.

Park "Petar Kočić" sa Muzičkim paviljonom i fontanom, prestavlja neizbježno mjesto za okupljanje Banjolučana. 

Glavna staza prolazi pored spomenika "Petra Kočića" do Muzičkog paviljona. Stazu prate vodeni motivi na jednoj i klupe na drugoj strani. Centralni travnjak ispred Muzičkog paviljona služi za posmatranje događaja u paviljonu, ali i za šetnju. Na trotoaru u parku se nalaze ulične svjetiljke i klupe. Materijali od kojih je izgrađen park su kamen, asfalt, drvo..... i stvaraju prijatan ambijent za dječiju igru, sjedenje i ćaskanje...

U parku "Petar Kočić" zasađeno je više od 50 vrsta različitog zelenila što predstavlja svojevrsna pluća najvećeg grada Republike Srpske. Pored zelenila u parku postoje i mnogobrojne vrste cvijeća koje cvjeta tokom cijele godine.

Park potvrđuje identitet grada Banje Luke, kao grada zelenila i aleja.

- Park "Petar Kočić" je oaza za odmor u srcu grada. Tu u hladovini, uživam u ljepoti zelenila. Upravo to drveće me vrati u dane moje mladosti, u vremena kada se drugačije živjelo. Doduše, park je tada bio nešto drugačiji a ja sam prezadovoljna i današnjim modernim izgledom mog omiljenog mjesta - kaže penzionerka iz Banje Luke Stana Predić.

O parku "Petar Kočić" brine Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Administrativnoj službi grada.

Park "Petar Kočić" je revitalizovan 2006. godine i sa izgrađenim Muzičkim paviljonom proglašen je najuspješnijom infrastrukturnom građevinom u BiH, za koju je dobio nagradu CEMEX 2007. godine, u Meksiku.

Konkurs

Konkurs za učešće u akciji "Najkutak RS" trajao je od 16. do 29. maja. U tom vremenskom periodu svi zainteresovani građani i javne ustanove, koji su smatrali da njihov životni i radni prostor svojom urednošću zaslužuje da se nađe u konkurenciji za najljepši kutak u Republici Srpskoj, mogli su da svoje prijave pošalju na kuponu koji je objavljivan u "Glasu Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana