Medvjed sije strah u banjalučkom naselju Debeljaci

Sanja Amidžić
Medvjed sije strah u banjalučkom naselju Debeljaci

Banjaluka - Domaćinstvo porodice Ćosić, u mjesnoj zajednici Debeljaci, u petak ujutro zadesio je šok, jer im je medvjed u voćnjaku, nedaleko od porodične kuće, ubio kobilu.

Vlasnik Mićo Ćosić rekao je da se sve dogodilo rano ujutro nakon što su komšije čule oštar lavež pasa.

- Već danima psi laju po cijelu noć, ali u petak ujutro je bilo nesnošljivo. Odmah sam sa nekoliko komšija otišao do bašte. Nisam mogao da vjerujem kad sam vidio šta se desilo. Medvjed je ubio kobilu i u voćnjaku u kojem je pasla ostavio samo tragove - rekao je Ćosić i dodao da ova zvjerka već nekoliko godina obilazi imanja u ovom dijelu Debeljaka.

- Zvjerka se pojavila prije tri godine u okolnim šumama potoka Studenac, gdje ima i jazbinu, ali do sada štetu je pravila samo na povrću, žitaricama i pčelinjaku, nikada nije napala životinju - kazao je Ćosić. On dodaje da je prema njegovoj procjeni, pričinjena šteta oko 2.300 KM, te da je o šteti obavijestio Lovačko udruženje "Zmijanje".

- U udruženju su mi rekli da prvo moram uplatiti 80 KM da bi komisija za procjenu štete izašla na teren, a taj novac ja nemam - kazao je Ćosić i dodao da su on i supruga nezaposleni te do od poljoprivrede školuju tri kćerke.

Njegov komšija Živko Vujasinović rekao je da mu je medvjed ove jeseni uništio oko dva dunuma kukuruza.

- Zvijer štetu na žitaricama čini već nekoliko godina, ali ove godine je uništio sve - kazao je Vujasinović. On je dodao da je tragove medvjeda primijetio odavno i da je na to upozoravao ljude.

- Nadomak naselja ima napušteni voćnjak gdje je medvjed raskopao sve mravinjake i zemlju - rekao je Vujasinović i dodao da je prije nekoliko mjeseci komšinica vidjela medvjedicu sa mečićima u blizini svoje kuće.

- Na ovoj lokaciji i ja sam imao nekoliko košnica pčela koje sam iz straha da ih ne uništi medvjed morao prenijeti blizu kuće - priča Vujasinović.

Iz Lovačkog udruženja "Zmijanje" kažu da je u petak na lice mjesta izašao lovočuvar kako bi utvrdio o čemu se radi.

- Komisija za procjenu štete nije u petak izašla na teren, kao što neće ni u subotu, jer Gradska uprava ne radi vikendom pa nemamo trećeg člana komisije koji ide u ime Gradske uprave - kazali su iz ovog udruženja.

Put

Makadamski put koji vodi do deset obradivih površina nadomak kuće porodice Ćosić u naselju Debeljaci uništen je u posljednjim poplavama.

- Obraćali smo se Civilnoj zaštiti grada da nam obezbijedi samo dva kamiona materijala da naspemo rupu, ali nikad ih nismo dobili - rekao je Ćosić. Dodaje da u blizini klizišta živi starica čijoj se kući može samo pješke doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana