Knjiga Ive Andrića na Brajevom pismu

Neda Dreč, Foto: G. Šurlan
Knjiga Ive Andrića na Brajevom pismu

Banjaluka - Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica bogatija je za novi naslov na Brajevom pismu, a riječ je o knjizi Ive Andrića, koja je peta knjiga na ovom pismu štampana u Specijalnoj biblioteci od početka godine.

Vršilac dužnosti direktora jedine Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica u RS Milomir Martić kazao je da će sljedeće godine biblioteka svoje korisnike obradovati sa bar još deset novih naslova koji će se štampati na Brajevom pismu.

- Planirali smo da najmanje šest knjiga budu naslovi domaćih pisaca kao što su Branko Ćopić, Sima Matavulj, Vasa Pelagić, a namjeravamo uraditi i projekat "Akademik Milan Budimir", te odštampati knjigu na Brajevom pismu o ovom našem istaknutom filologu i istoričaru književnosti, koji je, iako je bio slijep dostigao titulu akademika - rekao je Martić.

Ono po čemu je ova biblioteka prepoznatljiva je knjiga Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikada", koja je na Brajevom pismu izdata u tri toma i sa kojom se Biblioteka predstavila na ovogodišnjem Banjalučkom sajmu knjige.

- Moram reći da je ovaj naslov izazvao veliko interesovanje posjetilaca. Inače, pažljivo biramo naslove koje ćemo štampati, jer za knjige na Brajevom pismu treba mnogo vremena i novca, tako da se trudimo da to budu naslovi sa jakom porukom, kao što je na primjer Kočićev "Jablan" - istakao je Martić i dodao da Biblioteka uvijek stoji na raspolaganju svim svojim članovima, kojih ima više od 400.

Pored 695 naslova na Brajevom pismu, zahvaljujući tonskom studiju koji posjeduje, Biblioteka se može pohvaliti i sa 4.450 zvučnih knjiga u MP3 formatu.

- Korisnici su više zainteresovani za zvučne knjige nego za one na Brajevom pismu. Moderno doba i kompjuteri učinili su čitanje lakšim, jer postoje snimljene, zvučne knjige. Malo ko je zainteresovan za učenje Brajevog pisma, koje se kod nas uči u Specijalnoj školi u Derventi - rekao je Martić i dodao da se biblioteka može pohvaliti i zvučnim časopisom "Homer", koji je do sada izašao u pet brojeva.

Martić je naglasio da je izvještaj rada za 2012. godinu pozitivno ocijenilo i Ministarstvo prosvjete i kulture, pa se nada podršci nadležnih i predstojeće godine.

Bibliotekar u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Dragana Božić kazala je da su zastupljeni isti žanrovi kao i u NUB-u, ali da je fond skromniji.

- Štampanje knjiga na Brajevom pismu je skupo i zahtijeva mnogo vremena, zato ih ima u manjem broju nego u Narodnoj biblioteci. Iz toga razloga se trudimo da odaberemo što kvalitetnije naslove koje ćemo štampati na Brajevom pismu - kazala je Božićeva i dodala su članovi najviše čitaju beletristiku, ljubavne romane, trilere i klasiku.

Pored knjiga za odrasle u ovoj specijalnoj biblioteci mogu se naći i brojni dječiji naslovi, kako na Brajevom pismu tako i kao zvučne knjige.

- Biblioteka u svim tehnikama ima 2.413 naslova i 6.873 knjižne jedinice - rekla je Božićeva.

Odjeljenja

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS zvanično je osnovana 2006. godine, kada je odlukom Vlade RS dobila status javne ustanove u oblasti kulture.

- Biblioteka ima i odjeljenja, internet braj klub čitaonice u Foči, Trebinju, Bijeljini, Zvorniku, Derventi, Prijedoru i Istočnom Sarajevu. Učlanjenje u biblioteku, kao i slanje knjiga korisnicima je besplatno - kazao je Martić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana