Čak i bake vole pirsing i tetovaže

Andrea Simanić
Čak i bake vole pirsing i tetovaže

Sve vrste tetovaža i pirsinga radimo gotovo svakodnevno, najčešći klijenti su nam starosti između 25 i 40 godina, a najmlađa mušterija nam je bila šesnaestogodišnja djevojčica koju smo tetovirali uz pristanak roditelja, dok je najstarija bila sedamdesetogodišnja baka koja je tetovirala lik svoje kćerke.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" vlasnik jednog od vodećih "tatoo" studija u Banjaluci Igor Pešić.

- Što se tetovaža tiče, u posljednje vrijeme Banjalučani tetoviraju svašta, ne zaostaje se za svjetskim standardima. Dijelovi tijela na kojima se tetovira određuju se po motivu tetovaže i, naravno, želji klijenta. Najneobičnija mjesta su glava i lice, jer po genitalijama ne tetoviramo - objasnio je Pešić.

Prema njegovim riječima, žene su ipak više zainteresovane za pirsing, mada ni u tetoviranju mnogo ne zaostaju.

- Najčešće je to pirsing na pupku, nosu, obrvama, monroe pirsing i labret. Kod nas još uvijek nema ekstremnih pirsinga genitalija, kolar pirsinga, implantata i mikrodermala - istakao je Pešić.

Kako on navodi, pri tetoviranju žene traže nježnije motive, ali po veličini tetovaža se polako približavaju jačem polu.

- Dame najčešće biraju cvjetove, leptiriće, bubamare, ornament sa leteringom. Muškarci se za tetovaže odlučuju po svom stilu života, religijskim i drugim uvjerenjima. Neki su pak u svijetu muzike pa traže takve motive, ostali kopiraju tetovaže poznatih ličnosti... - kazao je Pešić.

Još je dodao da ima i onih koji lične momente iz života, uspjeha, tuge, sreće žele da zabilježe i na svom tijelu.

- Ima i onih koji tetoviraju imena sebi dragih osoba, ali ukoliko je riječ o imenu emotivnog partnera, a radi se o mlađoj osobi, često ih pokušamo odgovoriti. Jedan momak je uradio lik svoje supruge, kasnije se razveo pa smo mu prepravljali tetovažu u đavola. Često radimo te prepravke, pogotovo kad su imena u pitanju - naglasio je Pešić.

Prema njegovim riječima, početna cijena tetoviranja je 70 KM, a ostale cijene zavise od veličine slike, komplikovanosti motiva i, naravno, dijela tijela na kom se radi.

- Cijene pirsinga kreću se od 50 KM pa naviše - dodao je Pešić.

Dvadesetpetogodišnja Banjalučanka Jelena Mišić kaže da ima dvije male tetovaže i pirsing na pupku.

- Pirsing sam uradila još sa 16 godina, to mi je nekako seksepilno, a tetovaže nešto kasnije. Ipak, nisam pristalica upadljivih tetovaža i onih koje se ne mogu sakriti odjećom, kosom ili nakitom - rekla je Mišićeva.

Pirsing kroz istoriju

Pirsing hrskavice uva je običaj nastao u Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Indoneziji i Indiji s ciljem da označava ljepotu i bogatstvo. Pirsing obrva i nosa kod Egipćana je bio znak kraljevske krvi. Pirsing usana je "izum" iz Australije, Nove Gvineje, Afrike, Indije, Indonezije, te sjeverne i južne Afrike, kao ritual kojim se označavao prelaz iz djetinjstva u zrelost. Pirsing nosa potiče iz Indije, gdje je bio simbol ljepote. U 14. vijeku žene u Bavarskoj su stavljale zlatne alke s dijamantom, što se smatralo šarmantnim, kao i u starom Rimu, gdje su muškarci bušili bradavice kao dokaz hrabrosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana