Banjaluka: Kvarovi na vodovodnoj mreži sve češći, troškovi sve veći

Aleksandar Stojanović
Banjaluka: Kvarovi na vodovodnoj mreži sve češći, troškovi sve veći

Banjaluka - Odgovornim radom, pravovremenim reakcijama i dobrom koordinacijom sa savjetima mjesnih zajednica snabdijevanje vodom potrošača na Starčevici i u Obilićevu je ove godine bilo uredno, iako je vodovodna mreža na pojedinim dijelovima u ove dvije velike mjesne zajednice stara i više od 40 godina.

Iz ovog komunalnog preduzeća ističu da je najveći dio ova dva naselja pokriven vodovodnom mrežom koja je građena u prijeratnom periodu, pa su zbog toga kvarovi sve češći, a troškovi održavanja skuplji.

- Korisnici naših usluga u ovoj godini su imali uredno snabdijevanje vodom, iako je do prije 15 godina česta bila restrikcija vode i padovi pritiska, što je naporima grada i “Vodovoda” uspješno riješeno - rekli su u “Vodovodu”.

U tekućoj godini zabilježeno je 120 kvarova na Starčevici, a 160 u Obilićevu, koji su brzim reakcijama radnika “Vodovoda” otklonjeni, ali rekonstrukcija i modernizacija su nužni, navode u ovom preduzeću.

Saradnjom sa “Vodovodom” zadovoljni su i predstavnici mjesnih zajednica, koji ističu da su radnici i uprava ovog preduzeća uvijek bili susretljivi, na vrijeme izvršavali obaveze i uvažavali mišljenje građana.

Predsjednik MZ Starčevica Predrag Đajić je kazao da je u ovom naselju neophodno značajno ulaganje u rekonstrukciju mreže, naročito u Tuzlanskoj ulici, gdje su česti kvarovi.

- Dio naselja koji se nalazi iznad kote 250 metara nadmorske visine nema riješeno snabdijevanje vodom, a iz “Vodovoda” nam je rečeno da bi dogodine trebalo da bude izrađena tehnička dokumentacija kojom bi bilo planiralo rješavanje navedenog problema - dodao je Đajić.

Što se tiče Obilićeva, veći dio mreže građen je poslije Drugog svjetskog rata, a obnova je obavljena u periodu od 2013. do 2014. godine uz pomoć međunarodnih kredita. Bez obzira na značajna ulaganja često se pojavljuju kvarovi, što iziskuje velike troškove. Predsjednik MZ Obilićevo dva Darko Milaković je kazao da najveći problem imaju građani iz viših dijelova naselja do kojih ne stiže voda.

- Iz “Vodovoda” su rekli da problem sa snabdijevanjem vodom potrošača u višim dijelovima planiraju da riješe priključivanjem na novu mrežu preko Ponira - dodao je on.

Iz “Vodovoda” su istakli da je posljednja velika investicija u MZ Obilićevo izgradnja cjevovoda i objekata u naselju Potok, a nakon velikih bujičnih poplava u avgustu 2014.

- Navedenom investicijom je sagrađena buster stanica, te cjevovodi u dužini od 2.177 metara, što je omogućilo snabdijevanje korisnika do kote 230 metara nadmorske visine - dodali su u ovom preduzeću.

Zamjena vodomjera

Shodno zakonskim propisima “Vodovod” ima i obavezu redovne zamjene vodomjera na svakih pet godina, što uz česte pojave i vanrednih zamjena i intervencija u vodomjernom oknu još više povećava troškove cjelokupnih aktivnosti ovog komunalnog preduzeća.

- Kada se uzme u obzir da su Starčevica i Obilićevo među najvećim naseljima u gradu, to je obiman posao koji mnogo košta. I pored toga mi svoje obaveze redovno ispunjavamo - naveli su u “Vodovodu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana