Komad Biserke Kolevske u Dječijem pozorištu RS: “Peća i vuk” muzička bajka koja priča

Milanka Mitrić
Komad Biserke Kolevske u Dječijem pozorištu RS: “Peća i vuk” muzička bajka koja priča

Banjaluka - Priča je malo neobična. Naša priča je muzička priča. Djeca treba da nauče da prepoznaju zvuk, a svaki zvuk koji prepoznaju je jedan instrument. Najbitnije je bilo da djeca nauče da muzika može da priča.

Muzika može da donese radost, tugu, inspiraciju, da se nauče djeca da slušaju muziku, a ne da muzika bude nešto sporedno.

Rekla je ovo rediteljka Biserka Kolevska o svojoj novoj predstavi u Dječijem pozorištu Republike Srpske - “Peća i vuk”. Ova divna muzička bajka premijerno će biti odigrana večeras u 19 časova u Dječijem pozorištu RS.

“Peća i vuk” je simfonijska kompozicija Sergeja Prokofjeva napisana 1936. godine.  Izvođena je sa dirigentom kao naratorom i muzičarima koji su uživo izvodili kompoziciju.

Glumcu Dušku Mazalici pripala je uloga naratora. On je istakao važnost koju predstava ima, a to je da ispriča tu priču kroz muziku.

- Ono što je autentično je da ćemo imati lutkarsko izvođenje, autentičnu predstavu, koja ima svoju slikovnost i izražajnost. Kolege glumci, obučeni u note, biće određene lutke, koje imaju notu i produbljenost iz muzike koja je veličanstvena kod Prokofjeva. Svaki instrument ima boju i karakter. Svila Veličkova je našoj predstavi fantastično uradila karakter lutaka. Sve će da dobije novi utisak, novu dimenziju i da privoli djecu da poslije ovoga malo bolje, ljepše i sadržajnije slušaju drugu klasičnu muziku - kazao je Mazalica i dodao da uz muziku lutke, koje pričaju priču i naraciju, čitava predstava dobija neku novu, dublju formu i smisao.

V. d. direktora Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović-Marinković objasnila je važnost postavljanja jednog komada koji akcenat stavlja na edukaciju najmlađih ljubitelja pozorišne umjetnosti.

- Ova predstava je dokaz više koliko se nacionalni teatar Republike Srpske ozbiljno bavi promišljanjem repertoara i onim što po svom programu donose djeci i što djeca nose zajedno kroz svoje djetinjstvo i školovanje. Važno je obrazovati, biti uzvišen s ciljem promovisanja vrhunskih  vrijednosti kao što je to cilj sa Prokofjevom. U duhu te korelacije je promišljala i uprava nacionalnog teatra iz Rusije prije 83 godine kad je pozvala svog velikog kompozitora da napiše komad za djecu kojim bi bili edukovana i na tim temeljima vrednovala ono što će im dolaziti u životu kao izazov i potrebu za obrazovanjem i prihvatanjem pravih kompozicija - naglasila je Labović-Marinković.

Prilikom rada na predstavi važan saveznik Dječijem pozorištu RS bila je Muzička škola “Vlado Milošević”, koja je ustupila instrumente za ovu predstavu.

- Bilo nam je zadovoljstvo kada se Dječije pozorište obratilo za saradnju da ustupimo instrumente kojima je predstava bila realizovana. Ovom predstavom Dječije pozorište će pomoći nama u našoj misiji da djecu uvodimo u pravi muzički svijet, da poštuju prave muzičke vrijednosti. Zajedničkim snagama smo u službi naših najmlađih, da ih izvedemo na pravi put - rekao je Damir Jovanić, direktor Muzičke škole “Vlado Milošević”.

Prva repriza predstave “Peća i vuk” je sutra u 18 časova.

Uloge

 

Duško Mazalica - pripovjedač

Dragan Vučić - Peća

Dragan Banjac -  djed

Ana Anđelić - ptica

Đurđa Vukašinović-Babić - mačka

Božana Bijelić - patka

Zorana Šuman - vuk, miš

Aleksandar Blanić - vuk

Đorđe Janković -  lovac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana