“Ifigenija” najbolje ostvarenje susreta

Ratomir Mijanović
“Ifigenija” najbolje ostvarenje susreta

Trebinje - Predstava “Ifigenija” Centra za kulturu Zavidovići najbolje je ostvarenje Prvog omladinskog pozorišnog kampa i festivala “Agon”.

Iza organizacije festivala stoji Kulturna scena “Male stvari” Trebinje, a u proteklih pet dana festival je okupio šezdesetak mladih glumaca i pozorišnih radnika iz Zavidovića, Doboja, Bugojna, Čitluka i Trebinja.

Po odluci stručnog žirija, ansamblu iz Zavidovića pripala je i nagrada za najbolju kolektivnu igru. Najbolja glumica je Imara Bubić, najbolji glumac Almir Omerašević, dok je nagrada za najbolju režiju pripala Željku Miloševiću.

Posljednje takmičarske večeri izvedena je predstava “Revolucija” Teatra “Fedra” iz Bugojna.

Performans učesnika kampa i radionica, pod rukovodstvom glumice Slađane Zrnić, prvakinje Narodnog pozorišta Republike Srpske, održan je centru grada, između dva objekta hotela “Platani”.

O najboljima je odlučivao žiri festivala u sastavu: glumica Ana Rudakijević, predsjednik, i članovi Ishak Jaliman, pozorišni i filmski producent iz Sarajeva, i profesorica Žana Vidaković, komparativista.

Od srijede, 22. avgusta, na Ušću kod Lastve održavan je edukaciono-okupacioni pozorišni kamp, a na sceni Doma mladih odigrane su festivalske predstave: “Sumnja”, rađena u koprodukciji Kulturne scene “Male stvari” iz Trebinja i Gradskog pozorišta Trebinje, “Ifigenija” Centra za kulturu Zavidovići, “Smak svita” Dramske skupine Kulturno-umjetničkog društva “Didak” iz Gradnića (Čitluk), te predstava “Pola - pola” Dramske grupe JU Gimnazija “Jovan Dučić” Doboj.

Tokom trajanja kampa na Ušću pozorišne radionice vodili su glumica Slađana Zrnić, koja je držala radionice iz scenskog pokreta, i glumac Miroljub Mijatović, doktorand dramske pedagogije Univerziteta u Zagrebu i rukovodilac Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koji je držao predavanja o procesnoj drami.

- Već 15 godina sam u radu sa mladim glumcima. Najčešće mladim ljudima pričam o etici koja treba da postoji u pozorištu, uopšte i u životu, o koncentraciji i motorici, radnim navikama i šta čeka mladog glumca u budućem radu - rekla je Zrnićeva.

Pokrovitelj projekta je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, uz podršku grada Trebinja, a partneri su Odred izviđača Trebinje i Dom mladih Trebinje.

Saradnici na projektu su bili Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke, Bosansko narodno pozorište iz Zenice i Hrvatsko narodno pozorište iz Mostara.

Cilj projekta

Željko Milošević, inicijator i organizator ovog projekta, istakao je da je cilj “Agona” razmjena iskustava, znanja i pozorišnih projekata omladinskih pozorišta i dramskih sekcija BiH.

- Glavni cilj ovog projekta je razmjena iskustava, znanja i pozorišnih produkata omladinskih pozorišta BiH. Važno je povezivanje, umrežavanje, sticanje novih prijateljstava jer je kultura ta koja uvezuje, koja briše sve granice i barijere. Trebinje je grad koji prima otvorenog srca sve ljude dobre volje, bez obzira na različitosti u naciji, vjeri, kulturi i boji kože - rekao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana