“Folklorna magija” pred više od 3.000 kineskih mališana

Danko Kuzmanović
“Folklorna magija” pred više od 3.000 kineskih mališana

Donguan - Ansambl predstave”Folklorna magija” Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koji već nekoliko dana boravi u Narodnoj Republici Kini, u gradu Donguanu, odigrao je predstavu u četiri od planiranih šest pozorišta.

Najmlađi, ali i oni nešto stariji, u kineskom gradu Donguanu oduševljeni su razigranošću glumaca u predstavi “Folklorna magija” Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

- Ovu predstavu je za četiri izvođenja u ovom gradu pogledalo više od 3.000 mališana - rekla je portparolka Dječijeg pozorišta Republike Srpske Sanja Zekanović.

Ona je, takođe, istakla da je Dječije pozorište Srpske, koje u Kini gostuje od 11. avgusta, u anketi Guangdonške agencije za pozorišni menadžment “Slon” od publike dobilo najvišu ocjenu.

Zekanovićeva je istakla da su čak i roditelji bili oduševljeni ovom, za istočnjačke standarde nesvakidašnjom predstavom na vrhunskom nivou.

- Prema riječima jednog gledaoca, predstava je podstakla publiku da pjeva, pleše i dobuje u ritmu, jer je toliko čudesna i zanimljiva - kazala je Zekanovićeva.

Jedan od razloga zbog koga su u predstavi podjednako mogli uživati gledaoci svih uzrasta, jeste taj što je riječ o neverbalnom teatru, gdje ne postoji jezička barijera. Samim tim predstava zahtijeva vrhunsku animaciju i preciznost koreografije i igre.

Osim izvođenja predstave “Folklorna magija”, u proteklih nekoliko dana organizovano je i šest radionica sa najmlađom pozorišnom publikom, a koje su vodili glumci Dječijeg pozorišta Srpske Aleksandra Spasojević, Svjetlana Andrić, Božana Bijelić, Aleksandar Blanić, Dragan Banjac i Đorđe Janković.

- Kroz interakciju sa djecom, bilo na pozorišnoj sceni ili u učionici, glumci su mališane i njihove roditelje bliže upoznali sa srpskom tradicijom i kroz igru pokazali kako je uz pomoć mašte svuda moguće napraviti teatar, čak i od predmeta koji su se koristili prije stotinu i više godina - rekla je Zekanovićeva.

Zekanovićeva je istakla da ovom putešestviju nije kraj, jer ekipa Dječijeg pozorišta Republike Srpske putuje u grad Hejuan gdje će, u teatru koji se smatra najsavremenijim u pogledu tehničke opremljenosti na teritoriji Kine, u dva termina izvesti pomenutu predstavu.

- I u ovom gradu za najmlađe ljubitelje teatra glumci su pripremili zanimljive i poučne radionice kroz koje će djeci približiti lutkarstvo i srpski folklor - kazala je Zekanovićeva.

Planirano je da do kraja turneje u Kini, koja će trajati do 26. avgusta, ovaj ansambl iz Srpske izvede 12 predstava i održi isto toliko radionica.

O predstavi

“Folklorna magija” je etno-muzički lutkarski spektakl u kojem šest glumaca, uz igru i muzičku podlogu, izvodi etide pomoću već zaboravljenih predmeta iz folklora i kroz niz slika i motiva iz života daje univerzalnu priču o suštinskim ljudskim pitanjima. Autor i reditelj je Bonjo Lungov, scenografiju potpisuje Dilijana Parvanova, a lutke Konstantin Karakostov. Uloge su povjerene Svjetlani Andrić, Božani Bijelić, Aleksandri Spasojević, Draganu Banjcu, Aleksandru Blaniću i Đorđu Jankoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana