“Hajdn” donosi jedinstvene zvuke u Banjaluku

Milanka Mitrić
“Hajdn” donosi jedinstvene zvuke u Banjaluku

Banjaluka - Nakon brojnih uspješnih i divnih koncerata u prvoj polovini godine, ljeto i topli julski dani donose nešto drugačije i razigranije zvuke u Banjaluku, a za to će ovaj put da se pobrine čitav jedan orkestar iz Holandije.

Omladinski gudački orkestar “Hajdn” iz Groningena, nastupiće u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra večeras u 20 časova.

U sastavu orkestra su talentovani gudači starosti od 12 do 19 godina. Orkestar je osnovan prije trideset godina, s namjerom da podstiče razvoj mladih talentovanih ljudi, i njihovog sviranja, koje je u skladu sa evropskom muzičkom tradicijom.

- To se između ostalog ostvaruje uz podršku pripremnog ansambla, te kroz njihovo učešće u aktivnostima na polju kamerne muzike. Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio nekoliko nagrada na različitim takmičenjima. Zadivljujuće je šta mladi, nadareni muzičari mogu postići! Orkestar im nudi priliku da dalje razvijaju svoj specifičan zvuk i tehniku, svirajući zajedno tokom sedmične probe i redovno organizovane studijske vikende, kao i studentski koncerti, gdje se članovi orkestra mogu predstaviti u kombinaciji sa klavirom - naznačeno je u najavi nastupa ovog orkestra, koji tokom godine održe 15 koncerata u Holandiji, te putuju u inostranstvo da nastupaju.

Dirigent orkestra je Jan-Ipe Nota, Sjevernoholandskog simfonijskog orkestra i profesor u Konzervatorijumu “Prince Claus Groningen” i Kraljevskom konzervatorijumu Hag.

Orkestar svake godine putuje i obilazi brojne države, a neke od država u kojima su održali svoje koncerte i koje su posjetili su Austrija, Engleska, Belgija, Francuska, Španija, Njemačka, Mađarska, Norveška, Finska, Danska, Sjedinjene Američke Države, Škotska, Karibi, Italija, Hrvatska, Portugalija i Surinam.  Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio brojne nagrade na različitim takmičenjima.

Na programu nastupa u Banskom dvoru, biće kompozicije Otorina Respiđija (“Antiche Danze ed Arie Suite No.3”), Jozefa Hajdna (Koncert za violinu), gdje će kao solista nastupiti Azra Rustempašić, zatim Petar Iljič Čajkovski (“Andante Cantabile”), gdje će kao solista na violončelu nastupiti Mare Keja, zatim Daga Virena (“Serenade for Strings Op. 11), te djelo Antonjina Dvoržaka.

Tokom ove koncertne turneje, već su nastupili u Bugojnu, Travniku, Jajcu, Mostaru, Sarajevu, a  nastupiće i u Živinicama.

Program do kraja mjeseca

U okviru manifestacije “Vezeni most”, u malom izložbenom salonu u petak u 19 časova biće otvorena izložba slika banjalučkih slikara, u subotu muzičko-poetsko veče u vijećnici u 19 časova, te koncert “Veče sevdaha” u utorak u koncertnoj dvorani od 19 časova, u okviru iste manifestacije.

U drugoj polovini mjeseca, 18. jula, u Kamenoj kući na Kastelu, u 20 časova biće otvorena izložba “Boje duše”, akademskih slikara Živorada - Žike Pećarića i Miše Pećarića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana