Vođenje kroz izložbu u MSURS: “Iz muškog ugla” sa Muharemom Bazduljem

D. K.
Vođenje kroz izložbu u MSURS: “Iz muškog ugla” sa Muharemom Bazduljem

Banjaluka - Još jedno prepoznatljivo ime regionalne književne scene, Muharem Bazdulj provešće večeras od 19 časova posjetioce MSURS kroz izložbu “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” u okviru serijala “Iz muškog ugla sa...”.

Muharem Bazdulj je pisac, kolumnista, prevodilac i jedan od najpoznatijih književnika mlađe generacije našeg govornog područja. Rođen je u Travniku, studirao u Sarajevu, živi u Beogradu, a objavljuje i piše u mnogim časopisima i listovima bivše Jugoslavije, čime i pokazuje da, kako je jednom rekao, nikada nije bio sputan fizičkim i geografskim barijerama. Njegova nesputanost, autentičnost i stvaralačka svestranost donijele su mu epitet “najhrabrijeg južnoslovenskog intelektualca”.

U fokusu njegovog tumačenja izložbe “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” Bazdulj će govoriti o dvije teme. Prva se tiče roda i feminizma i polazi od pitanja “Ko ima pravo na govor” odnosno na izražavanje. Kroz dugi niz vijekova to su pravo uglavnom dominantno imali muškarci i otuda je istorija umjetnosti toliko “rodno neravnopravna”. Ipak, i kad su se izborile za “pravo na govor”, ženskom stvaralaštvu je često olako oduzimana “aura univerzalnosti” koja se kod muškog često podrazumijeva. Umjetnost, koja je univerzalna, stvaraju žene, a jedan partikularan njen doživljaj, iz muškog ugla, artikulišu muškarci. Drugi motiv se tiče korespondencije na nivou ideja i umjetničke prakse između britanskih i naših umjetnica i na koji način radovi nastali na velikoj geografskoj, ili čak i vremenskoj udaljenosti, plodotvorno vode dijalog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana