Umjetnost se ne može konzumirati kao instant format

Mirna Pijetlović
Umjetnost se ne može konzumirati kao instant format

Banjaluka - Publika se veže za ono što poznaje, i dostavljanje informacija na intrigantan način je dobra ideja da publika u sebi prepozna afinitete i posegne za dubljim doživljajem - u realnosti, ne u virtuelnosti.

Istakla je ovo stručni saradnik za komunikacije Muzeja Republike Srpske Ana Brataševec, komentarišući nedavno objavljenu mobilnu aplikaciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koja skeniranjem određenog oglasa u javnom prostoru pruža publici mogućnost da na trenutak virtuelno zaviri u muzej i pogleda određeno umjetničko djelo.

- Apsolutno podržavam nove tehnologije kao alatke moderne komunikacije u smislu pružanja informacije publici o radu kulturnih institucija. Prezentacija pojedinosti o eksponatima, djelima i predmetima, na ovaj način će približiti djelo posjetiocu - kazala je Brataševec.

Međutim, dodaje ona, aplikacija treba da služi samo kao reklama.

- Umjetničko djelo koje je stvarano kao proizvod realne emocije, dugotrajne senzacije unutar stvaraoca, nije predviđeno da bude konzumirano u instant format. Preko ekrana u slučajnom prolazu kraj bilborda, možemo dobiti informaciju, ali ne možemo je nazvati pravim umjetničkim ili muzejskim iskustvom - kazala je Brataševec.

Sa njom se slaže i organizator u Gradskom pozorištu "Jazavac" Ljubiša Savanović, dodajući da su ljudi sve više vezani za sprave koje rade potpomognute modernim tehnologijama i "bilo bi suludo ne koristiti to i za promociju pozorišta".

- Kada je u pitanju ova aplikacija, ne mislim da će ona uspjeti da dovedete posjetioce u kulturne institucije - smatra Savanović.

On dodaje da se GP "Jazavac" oglašava redovno na društvenim mrežama, ali i putem štampe i radio i TV stanica, jer smatra da "u našoj sredini taj vid marketinga donosi rezultat".

Prema riječima direktora Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarite Vujković, na moderne tehnologije i njihovu moć i razvijenost gledaju kao na još jedan vid komunikacijskih kanala koji treba maksimalno iskoristiti.

- Kulturno nasljeđe koje se čuva u muzejima, upotrebom modernih aplikacija ovim putem postaje još dostupnije publici i jedan je od bitnih faktora u privlačenju korisnika, ne samo na sadržaj koji neka kulturna institucija nudi, nego i u samu instituciju - smatra Vujkovićeva.

Kao poziv u posjetu muzeju, kaže Bratašaevec, korištenje mobilnih aplikacija predstavlja sigurno intrigantnu kampanju, međutim, postoji tu i jedna druga strana medalje.

- Ako je izložba virtuelna, onda to znači da su djela stvarana da bi bila prezentovana na virtuelan način. Ako su djela stvarana da budu doživljena neposredno, posjetilac treba da se potrudi, odvoji vrijeme, ustane, dođe u muzej i stupi u susret sa umjetničkim djelom. Tako će ga on, na svoj način, doživjeti i transponovati u emociju koja obogaćuje dušu - kaže ona.

Obići virtuelnu izložbu i otići u muzej i vidjeti izložbu, nije ista stvar.

- Virtuelne izložbe su jako važan segment inkluzije, i važno je sjetiti se - posjeta muzeju, ulazak i disanje u tom prostoru, susret licem u lice sa eksponatom i umjetničkim djelom, daje dušu tom čudesnom susretu u kojem se posjetilac mijenja, jer se u tom trenutku mijenja njegova svijest - naglasila je Brataševec.

Ona je dodala da šetati Parizom putem Google street view-a i biti u Parizu nije ista stvar, te da "glasa za brzu informaciju, ali ne i za brži doživljaj".

Virtuelna šetnja kroz MSU RS

- Naš prvi korak u tom pravcu je realizacija  virtuelne šetnje kroz MSU RS u saradnju sa Google Business Vienj. Riječ je o fotografijama (360 stepeni) koje korisniku omogućuju virtuelnu šetnju kroz muzejsku postavku i izložbene prostore.

Fotografije će se naći na našoj njeb stranici, kao i na Google Business Vienj, Google Maps itd. Ova vrsta fotografija i mogućnosti "ulaska: u muzej, svakako je dobar vid promocije muzeja i muzejskih aktivnosti, jer ima u vidu i cilja na publiku koja nije u mogućnosti da fizički posjeti muzej - najavila je Sarita Vujković..

Mobilna aplikacija

Aplikacija pod nazivom "msu ARt" oglasne formate kao što su bilbordi, siti lajtovi ili print oglasi kroz virtuelnu realnost pretvara u umjetnička djela, odnosno virtuelnu postavku Muzeja savremene umetnosti.  Sve što je potrebno da uradite je da na svoj android telefon besplatno učitate aplikaciju "msz ARt", skenirate oglas ili bilbord, i na ekranu će se pojaviti jedno umjetničko djelo iz kolekcije MSU zajedno sa dodatnim zanimljivostima o konkretnom djelu i/ili autoru djela. Svaka skenirana reklama otkriva novo umjetničko djelo u čijim detaljima možete uživati. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana