Tradicionalna manifestacija “Noć muzeja” u ustanovama Srpske: Važno pomiriti tradiciju i kreativnost

Danko Kuzmanović
Tradicionalna manifestacija “Noć muzeja” u ustanovama Srpske: Važno pomiriti tradiciju i kreativnost

Banjaluka - Tradicionalna manifestacija “Noć muzeja” i ove godine će otvoriti svoja vrata ljubiteljima i poklonicima umjetnosti, a u njenom realizovanju učestvovaće Muzej Republike Srpske i Muzej savremene umjetnosti RS.

Manifestacija će biti održana sutra, sa zvaničnim početkom od 20 časova, u Banjaluci i u nekoliko gradova Srpske - u Trebinju, Bijeljini, Zvorniku, Srebrenici, Foči, Gradišci i Prijedoru.

Na ovaj način muzejske ustanove su se pridružile porodici muzeja koju čini više od tri hiljade muzeja iz 40 zemalja svijeta. Tema “Noći muzeja” ove godine je “Muzeji kao središte kulture”, sa podnaslovom “Budućnost tradicije i šta je to budućnost tradicije?”. Tema upućuje na bogatstvo istorijskog nasljeđa koje čuvaju, kao i neophodnost pomirenja tradicionalne misije sa kreativnošću.

Događaji u Muzeju savremene umjetnosti održava će se od 20 časova, a publika će imati priliku da vidi performans Lale Raščić “Gorgo” (od 21 čas), te da se zabavi uz koncert grupe “Maika” (od 22 časa) i di-džej set “Oridžidži”, na platou ispred ovog muzeja, ali i da pogleda trenutnu postavku “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran”.

- Svake godine se trudimo da naše sadržaje upotpunjujemo, da ih učinimo zanimljivijim. Osnovna ideja da publika duže boravi u muzeju dobro profunkcioniše i svi posjetioci mogu da osjete koliko je dobro boraviti u muzeju i koliko su sve više mjesta interesantne zabave - rekla je direktorica MSURS Sarita Vujković.

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković  istakla je da su sadržaji prilagođeni svim generacijama.

- Cijenimo nastojanje svih muzejskih ustanova u Srpskoj da se priključe obilježavanju manifestacije “Noć muzeja”, koja se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESKO-a. Na taj način naše ustanove potvrđuju svoju pripadnost velikoj evropskoj porodici muzeja nudeći u “Noći muzeja” raznovrsne programske sadržaje koji su prilagođeni svim ukusima i svim generacijama - rekla je Đakovićeva.

Svi ljubitelji tradicionalne muzike i interesantnih predstavljanja muzičkih instrumenata moći će da pogledaju trenutnu postavku u Muzeju RS “Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata” (autorke Sanje Pupac), ali i da uživaju u bogatom  pratećem programu. 

- Ove godine organizacija “Noći muzeja” pripala je Odjeljenju za obrazovni i pedagoški rad i glavni koordinator je gospođa Nataša Nogo. Ovo je zaista jedna specifična manifestacija koja ima i zabavni karakter - naveo je direktor Muzeja RS Miladin Savić. 

Prvi dio programa Muzeja RS od 18 do 20 časova biće usmjeren na mlađu publiku, a nastupe će izvoditi djeca iz vrtića i osnovnih škola banjalučke opštine. Ovaj dio programa završiće nastupom “Vrapčića”, a od 20 do 22.30 časova publika će vidjeti nastupe učenika banjalučke Gimnazije, studenata  Akademije umjetnosti UNIBL, plesnih studija, Gradskog hora i Pozorišta mladih DIS, kroz najdužu muzejsku noć koja se obilježava pod motom “Uz igru i pjesmu kroz Noć muzeja”.

Gost večeri je banjalučka pop pjevačica Maja Tatić, a program će završiti zvucima tambure - nastupom Gradskog tamburaškog orkestra.

Podrška

Prijateljsku ruku podrške kulturi kroz saradnju sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske pružila je i kompanija “m:tel”.

- Čast nam je što je kompanija “m:tel” i ove godine doprinijela da Banjaluka i Muzej savremene umjetnosti RS budu dio evropske kulturne porodice u okviru manifestacije “Noć muzeja” - poručila je portparol “m:tela” Milica Kondić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana