Sara Spasojević: Berkli ulaznica na svjetsku scenu

Aleksandra Madžar
Sara Spasojević: Berkli ulaznica na svjetsku scenu

Banjaluka - Za većinu je možda ovaj vikend bio još samo jedan u nizu, običan, ali za talentovanu muzičarku Saru Spasojević zasigurno je vikend koji će pamtiti cijelog života. Njen veliki talenat i uporan rad odveo je na prestižni muzički koledž Berkli u Bostonu.

Banjalučanka, koja je u stanju da svojim glasom slušaoca odvedi u neke druge, ljepše dimenzije, sa svojim gradom pozdravila se u četvrtak uveče nevjerovatnim nastupom u pratnji sjajnog benda "Moondance".

Mnogobrojni prijatelji, porodica i kolege iz muzičkog života našeg grada, ovacijama i aplauzima, sa pomiješanim osjećanjima, ispratili su Saru sa scene.

Zahvaljujući svom glasu ona je već imala priliku da posjeti Berkli, jer je 2011. i 2012. godine i pohađala ljetni semestar, a 2013. je tamo predstavljala Republiku Srpsku i cijeli Balkan.

Ovaj put bivša učenica banjalučke Gimnazije nastavlja školovanje na najboljem koledžu moderne muzike u svijetu. Sara kaže da je veoma lako postala dio te muzičke priče.

- Za prijavu na koledž postoji otvorena aplikacija, ko god je htio, mogao je da se prijavi. Audicije se održavaju uživo ili onlajn. Na osnovu tog predstavljanja na koledžu odlučuju ko će biti primljen i dobiti stipendiju - priča Sara.

Prvi semestar je, kako kaže, opšti za sve studente na prvoj godini.

- Već na drugom semestru možeš da se opredijeliš za šta želiš. Odlučila sam da se upišem na dva smjera istovremeno, "vocal performance" za rok, pop, r'n'b, soul, te drugi "music musiness", kao muzička industrija, što je veoma popularno kod njih - objašnjava Sara.

Ljetnji semestri koje je pohađala bili su odlično iskustvo i dobar uvod u status redovnog studenta.

- Odlično je što sam bila u prilici da već ranije budem na Berkliju, sada će mi sve biti mnogo lakše, kako zbog preporuka, tako i zbog kontakta. Već imam uvid u ono šta traže - dodaje mlada muzičarka.

Poseban utisak na nju je ostavio sistem obrazovanja.

- Prvi put sam otišla u periodu između osnovne i srednje škole i zaista mi je bilo čudno kada sam vidjela kako izgleda njihov odnos profesor - učenik. Sve je dosta slobodnije nego kod nas u Muzičkoj školi, s obzirom na to da je moderna muzika u pitanju - kazala je Spasojevićeva.

Najnormalnija stvar na Berkliju je da ga svaki dan posjećuju velike muzičke zvijezde. Sara je imala priliku da upozna saksofonistu velike Vitni Hjuston, Kirka Valuma, a nastupala je i sa Donaldom Harisonom.

- Profesori su ljudi koji sarađuju sa najvećim zvijezdama i od njih se može najviše naučiti. Neki od njih svirali su sa Aretom Frenklin, Vitni Hjuston i oni čine Berkli tim, što on i jeste, to je u stvari Harvard za modernu muziku - zaključila je Sara.

Svjetska scena

Pored nesebične ljubavi prema pjevanju, koje je istinski ispunjava, jer na taj način može izraziti sve što poželi, Sara svira na klaviru, gitari i bubnjevima. U njenoj biografiji nagrade se ređaju, kao i zapaženi solistički nastupi, a ona hrabro korača na veliko svjetsko muzičko tržište.

- Težim ka svjetskoj sceni, uvijek težim najvišem, do sada mi se sve što sam željela i ostvarilo. Guram do vrha, Berkli je samo jedna stepenica - naglasila je Sara Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana