Riznica umjetničkih djela

Gr. Dakić
Riznica umjetničkih djela

BANjA LUKA - Internacionalna kolonija partner-gradova otvorena je u subotu u ateljeu "Šestić". U okviru ove kulturne manifestacije održaće se vajarska kolonija "Krupa" i slikarska kolonija "Šestić".

Otvarajući koloniju, gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović istakao je da Banja Luka u Evropi ima više gradova partnera i da je ideja bila da se na ove kolonije pozovu umjetnici upravo iz tih gradova.

- Svake godine dolaze nam novi umjetnici, tako da kolonija dobija na značaju. Sadržaji su mnogobrojniji, a najveća vrijednost je što svi ovi umjetnici radove ostavljaju Banjoj Luci, pretvarajući ovaj grad u riznicu umjetničkih djela. Dobili smo dosta vrijednih radova i to je svojevrsna uspomena na ljude koji su boravili ovdje i na vezu između gradova - rekao je Dragoljub Davidović.

Akademski slikar Mihailo Rakita istakao je da će u ovogodišnjoj koloniji učestvovati četiri vajara i devet slikara. - Od vajara su došli Ivan Kančev iz Velikog Trnova u Bugarskoj, Pavle Rističević iz Doboja, Marina Nićiforović iz Novog Pazara i Boge Dimovski iz Kranja. Oni će raditi u kamenu i drvetu. Učesnici su veoma zadovoljni i organizacijom i ljepotama Banje Luke - istakao je Rakita.

Kompletan rad će se, dodao je on, odvijati u Centru "Zaštiti me", jer tamo postoje izvanredni uslovi za rad, pogotovo za vajare. - Skulpture su velikih dimenzija i predviđeno je da se one nađu na nekim od javnih zelenih površina u našem gradu. Skulptura od drveta biće smještena ispred Narodne i univerzitetske biblioteke i Muzeja Republike Srpske, dok će se za kamene skulpture mjesto tek odrediti - kazao je Mihailo Rakita.

Akademski slikar Jagoda Šestić istakla je da se program, koji je osmišljen 2000. godine, nije mnogo promijenio.

- Umjetnicima treba omogućiti dovoljno vremena za slikanje, ali i da upoznaju Banju Luku i okolinu. Ove godine posjetićemo Rafting klub, a grad Banja Luka biće im na raspolaganju svaki dan sa svojim sadržajima - rekla je Jagoda Šestić.

Svoje utiske umjetnici će, smatra ona, prenijeti na platno ili skulpturu. Učesnici ovogodišnje kolonije su došli iz Slovenije, Srbije, Njemačke, Bugarske i Italije.

- Izložba radova biće otvorena posljednjeg dana u Centru "Zaštiti me". Umjetnici će za deset dana upoznati grad, pa se može desiti da neko od njih poželi da mu skulptura bude postavljena na određeno mjesto. Dio slika biće darovan Gradskoj upravi, koja u svojoj postavci već ima 80 slika sa kolonije - navela je Jagoda Šestić.

Trajna djela                                                                                                 

- Voleli smo i volimo umetnike i uvek se radujemo njihovom dolasku u naš grad. Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović je sa mnogim gradovima potpisao povelje o saradnji, a mi u oblasti umetnosti u okviru tih povelja pokazujemo da umetnici i bez povelja znaju da se odazovu i ostavljaju trajna dela - rekla je istoričar umjetnosti Vidosava Grandić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana