Različita tumačenja hrišćanstva među koricama knjige

A. J. R.
Različita tumačenja hrišćanstva među koricama knjige

BANjALUKA - Različita tumačenja pravoslavne i rimokatoličke crkve o bitnim pitanjima hrišćanstva, koja su i danas predmet brojnih istraživanja, sabrana su među korice knjige “Susret istoka i zapada u bogoslovlju hrvatskih kontroverzista 18. vijeka”, koja je u subotu promovisana u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Autor ovog dijela, namijenjenog onima koji se interesuju za teologiju i koji imaju afinitete da se bave istorijskim istraživanjem liturgijskih tema, protonamjesnik Dragan Grujić, kaže da je knjiga produkt istraživanja spisa kontroverzista 18. vijeka, mahom hrvatskih liturgijskih bogoslova, pripadnika isusovačkog reda, koji su pisali o odnosu prema pravoslavlju.

- Područje na kojem živimo nije samo geopolitički prostor na kome se prepliću ekonomski i vojni interesi, nego i prostor različitih vjerskih interesa i mišljenja, tako da su mi djela hrvatskih kontroverzista poslužila da poredim njihove stavove sa stavovima i učenjem pravoslavne crkve, koji se prepliću - rekao je Grujić.

Dodao je da u knjizi nije pisao za ili protiv, nego da je nastojao da napravi presjek tumačenja hrišćanstva tražeći korijene u zajedničkom predanju prvih 11 vijekova, kada je crkva bila jedinstvena. Istakao je da najviše različitih tumačenja ima u vezi sa pitanjem služenja svete liturgije, te svetih tajni krštenja i miropomazanja.

-  Te teme crkva i danas istražuje i veoma su aktuelne. Knjiga, nama u 21. vijeku, daje pregled svih spornih pitanja istoka i zapada - naveo je Grujić.

Recenzent knjige, profesor Darko Đogo, kaže da se značaj ovog djela ogleda u tome što govori o razlikama u bogosluženju i drugim bitnim pitanjima rimokatoličke i pravoslavne crkve sa lokalnog aspekta.

- Osim što dokumentuje istoriju dvije crkve na ovim prostorima, knjiga teološku tematiku približava vjerniku. Pokazuje nam koja pitanja izazivaju kontroverzu i polemiku, a koja nas pobuđuju da promislimo o sopstvenom identitetu i bogoslužbenom nasljeđu - istakao je Đogo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana