Prijedor: Vaskrsnuće u stihovima Prognanih Orfeja

Snežana Tasić
Prijedor: Vaskrsnuće u stihovima Prognanih Orfeja

Prijedor - Antologija izbjeglih srpskih pjesnika pod nazivom "Prognani Orfeji", objavljena prije samo pet dana u izdanju kulturne institucije "Brankovo kolo", imala je svoju prvu promociju u "Galeriji 96" u Prijedoru.

Antologiju srpske izbjegličke poezije sa područja Hrvatske, BiH, te sa Kosova i Metohije s kraja 20. vijeka sastavio je direktor "Brankovog kola" Nenad Grujičić.

Predstavljajući antologiju publici u četvrtak uveče, Grujičić je istakao da je ona osobena zbog toga što se tom tematikom na Balkanu, a i šire, do sada niko nije bavio.

- Ova antologija pokušava da kroz poeziju, kao najviši oblik pismenosti, predoči dramu ljudskog bića u izbeglištvu i progonu posle ratova na Balkanu s kraja 20. veka - rekao je Grujičić.

U antologiju su uvršćeni samo pjesnici koji su na sopstvenoj koži osjetili vatru najnovijeg rata u drami prisilnog napuštanja kućnog praga.

U "Prognanim Orfejima" ukupno je zastupljeno 116 pjesnika, od najstarijih, rođenih prije Drugog svjetskog rata, pa do najnovijih, koji su još bili djeca u vrijeme izbjeglištva i progona u ratovima s kraja 20. vijeka.

- Svakodnevni i dnevnopolitički jezik nije u mogućnosti da do te mere duboko i široko predoči takvu dramu, pa su pesnici privilegovani. Kada se nadnosimo nad ovom knjigom, setimo se  prognanog rimskog pesnika Ovidija iza koga je, nakon toliko vekova, ostalo svetsko pesničko delo, a od rimskih vladara toga vremena ne pamtimo gotovo ništa. Zato ova antologija hoće da ukaže na to da naša svest do kraja ume artikulisati tu katastrofu koja je donela veliku nesreću koja se dogodila, ali da iza toga stoji pozitivan aspekt koji je jedna vrsta preporoda, transformacija celoga bića naroda i težnja ka slobodi i vaskrsnuću - rekao je Grujičić.

On je dodao da ovdje nije riječ samo o patnji, bolu, napuštenom domu i zavičaju, iako to jeste u prvom planu.

- Treba imati na umu da su ovi pesnici danas nastanjeni na drugim adresama i u Srbiji, i u Torontu, i u Australiji i zapadnoj Evropi, gde su zasnovali neke svoje živote i da pored toga što su pesnici, imali su privilegiju da izdrže tu težinu koja se navalila na njihova pleća. Pesnici u rascvatu svog pesničkog jezika i talenta mogu da se skuće bilo gde i time pokažu da ih to što se dešava na neki način i inspiriše i daje snagu da to ovekoveče - rekao je Grujičić.

O knjizi su na promociji govorile Dragana Kragulj i Aleksandra Marilović, a pjesme iz antologije kazivala je glumica Pozorišta Prijedor Zorica Jojić.

Ovo je peta antologija koju potpisuje Nenad Grujičić, a prethodile su joj antologija posvećena narodnom blagu - ojkači,  koja je objavljena 1988. Uslijedio je Almanah stihova povodom 20 godina edicije "Stražilovo", zatim je objavio "Opštu antologiju srpske poezije od 1847. do 2000. godine" i "Panoramu poezije Brankovog kola - Da dopletem venac započeti". Antologija izbjeglih srpskih pjesnika "Prognani Orfeji" tek će imati svoje promocije početkom avgusta u Beogradu i Novom Sadu, te u septembru na "Brankovom kolu".

"Svetlica"

U drugom dijelu večeri predstavljena je i druga pjesnička knjiga "Svetlica" Nenada Grujičića, u izdanju beogradske "Prosvete", koju čine pjesme pisane 14 godina. Knjiga u sebi nosi najrazličitije pjesničke forme sa motivima zavičaja, djetinjstva, poezije i ljubavi. Grujičić je do sada objavio više od 50 knjiga i decenijama je potpuno posvećen književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana