Pet godina Ćorovićevih nasljednika

Ratomir Mijanović
Pet godina Ćorovićevih nasljednika

Trebinje - Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine “Milorad Ćorović” obilježilo je ovog ljeta godišnjom izložbom slika članova udruženja, organizovanom u Ljubinju, Nevesinju i Bileći, petogodišnjicu uspješnog rada.

Ljubitelji umjetnosti bili su u prilici da pogledaju četrdesetak slika, čiji su autori dvadesetak najaktivnijih članova udruženja.

- Tradicionalna godišnja izložba članova našeg udruženja ranijih godina bila je upriličena na Trgu slobode u Trebinju. Ove godine odlučili smo da, s obzirom na to da slavimo mali, ali za nas značajan jubilej, izložbu prikažemo u ostalim mjestima naše regije - kazala je Nina Lojović-Milinić, predsjednik udruženja.

Ona ističe da su izložbe naišle na dobar prijem kod posjetilaca i da ih raduje što će radovi naših umjetnika uskoro biti predstavljeni i u Berkovićima.

U Trebinju je jubilej prethodno obilježen brojnim likovnim radionicama.

Proteklih pet godina udruženje je, između ostalog, organizovalo godišnje izložbe radova članova udruženja, brojne kolektivne izložbe i likovne radionice, između ostalog, i za djecu sa posebnim potrebama, kao i izložbu sa Srpskim udruženjem “Ćirilica” iz Trebinja.

Nina Lojović-Milinić podsjeća i da je talenat naših umjetnika uspješno predstavljen i na izložbi u Strazburu, koja je organizovana povodom predstavljanja kulturnih vrijednosti Republike Srpske, te da su suorganizatori i učesnici međunarodne likovne kolonije “Kolo” u Muzeju Hercegovine.

Problema u radu, navodi, gotovo da nemaju jer stvaraju kao jedna velika porodica, a finansiraju se putem raznih projekata za koje apliciraju na razne adrese, kao i sredstvima od članarina.

- Poteškoća bude jedino u vezi sa transportom i postavkama izložbi. Ne treba nam ni puno novca, snalazimo se, ne treba tražiti previše. Izražavamo zahvalnost gradu Trebinju, Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i Ministarstvu civilnih poslova BiH na finansijskoj podršci za brojne projekte. Ističemo dobru saradnju sa Muzejom Hercegovine, Kulturnim centrom Trebinje, Galerijom “Bokić”, kao i Udruženjem “Kulturni centar Bileća”, ali i sa domaćim medijima koji svesrdno prate naš rad. Veliko hvala svima - rekla je predsjednica ULUIH “Milorad Ćorović”.

Do kraja godine, ističe, planirana je likovna radionica za članove udruženja, koja bi trebalo da bude organizovana s ciljem promocije našeg kulturnog i duhovnog nasljeđa.

O udruženju

Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine “Milorad Ćorović” nosi ime prvog dekana trebinjske Akademije likovnih umjetnosti, uglednog profesora Milorada Ćorovića. Udruženje je osnovano u aprilu 2013. godine, a ima tridesetak članova iz istočne Hercegovine. Jedan od inicijatora osnivanja udruženja je akademska slikarka Tatjana Topalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana