Osam decenija kulture i duhovnosti

Aleksandra Rajković
Osam decenija kulture i duhovnosti

BANjALUKA - Istorijska izložba "Vrbaska banovina 1929-1941", koja je otvorena u petak uveče u Muzeju Republike Srpske, centralni je događaj obilježavanja 80 godina postojanja ovog muzeja.

Autori izložbe su viši kustos istoričar u Muzeju RS Janko Vračar i muzejski savjetnik Milica Radojčić.

Izložbu je svečano otvorio član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, koji je pokrovitelj obilježavanja 80 godina Muzeja Republike Srpske.

On je podsjetio da su Muzej Vrbaske banovine i Narodno pozorište Vrbaske banovine, koje je osnovao prvi ban Svetislav Milosavljević, dali najveći podsticaj kulturnom razvoju Banjaluke.

- Ne obilježavamo samo 80 godina Muzeja RS, nego i 80 godina od kada se Banjaluka organizovano razvija u oblasti kulture i ono što imamo danas je dio te tradicije i duhovnosti koju ne smijemo da zaboravimo - rekao je Radmanović i istakao da ova izložba predstavlja spoj umjetnosti i kulturno-istorijskog nasljeđa.

- Banjaluka je prije 81 godinu prvi put postala glavni grad tadašnje Vrbaske banovine, a danas je glavni grad Republike Srpske koja krupnim koracima korača ka razvijenoj evropskoj regiji - naglasio je Radmanović.

Otvaranju izložbe "Vrbaska banovina 1929-1941" prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, predstavnici Ministarstva kulture Srbije, potomci bana Milosavljevića, sin Petar i praunuk Aleksandar Milosavljević, kao i sin posljednjeg bana, Todora Lazarevića, profesor Predrag Gugo Lazarević.

Ministar Kasipović je naglasio da 80 godina postojanja Muzeja RS pokazuje da Republika Srpska zaista pripada Evropi.

Petar Milosavljević, sin bana Tise Milosavljevića, prisjetio se svog odrastanja u Vrbaskoj banovini uz riječi da je ponosan što je bio tog vremena stvaranja kulturne scene u Banjaluci.

Muzej RS osnovan je 26. septembra 1930. godine kao Muzej tadašnje Vrbaske banovine, a nova postavka omogućuje posjetiocima da vide kako su nekada izgledali Banjaluka i Vrbaska banovina.

- Zlatno vrijeme koje je iza nas okupilo nas je da proslavimo 80 godina postojanja Muzeja u Banjaluci i želji da kultura bude dijalog i ono što spaja vremena - rekla je direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić.

Kulturna politika

Dio izložbe "Vrbaska banovina" posvećena je kulturnoj politici u tom periodu u Banjaluci. Kulturni život u Vrbaskoj banovini bio je koncentrisan oko "Prosvjete", Srpske čitaonice, Društva "Zmijanje", Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo", Narodnog pozorišta Vrbaske banovine i Muzeja Vrbaske banovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana