Opoziv izazvao nemire među književnicima

Milanka Mitrić
Opoziv izazvao nemire među književnicima

Banjaluka - Na vanrednoj Skupštini Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske - Banjaluka, održanoj u subotu u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra, opozvan je dosadašnji predsjednik Sreten Vujković i izabran novi Miladin Berić. Od 25 prisutnih članova, za opoziv Sretena Vujkovića glasala su 24 člana i pet u odsustvu mejlom, sa jednim uzdržanim, a izbor novog predsjednika Miladina Berića jednoglasno je podržan.

Navedeno je ovo u saopštenju Udruženja književnika Republike Srpske, kojim su objašnjene promjene nastale unutar samog udruženja, koje su izvale nove nemire i sukobe riječima.

- Skupštinu je sazvao Upravni odbor Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske, legalno. Upravni odbor Podružnice Banjaluka, čiji predsjednik je Sreten Vujković,  donio je jednoglasnu odluku da se sazove vanredna Skupština u vijećnici Banskog dvora. Na dnevnom redu je bio opoziv  Sretena Vujkovića - naveo je predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević.

Sreten Vujković nije prisustvovao ovoj skupštini, jer je pod imenom Udruženja književnika Srpske (što je ime starog naziva udruženja bez riječi “Republika”) održao drugu skupštinu u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra.

Prisutni na ovoj skupštini, nazvanoj Skupština Podružnice književnika Banjaluka, u donesenim zaključcima su osudili sazivanje Skupštine u Banskom dvoru, donijeli odluku o neplaćanju članarine Udruženju književnika Republike Srpske, te kritikovali rad trenutnog predsjednika Predraga Bjeloševića, u isto vrijeme pohvalivši rad i zalaganje smijenjenog Vujkovića i predloživši smjenu Bjeloševića.

- U potpunosti se usvaja dosadašnji rad predsjednika Udruženja književnika Srpske - Podružnica Banjaluka Sretena Vujkovića i pohvaljuje njegovo zalaganje i angažman za očuvanje Udruženja sa izvornim nazivom - navedeno je u jednom od zaključaka na pomenutom sastanku.

Predlaganjem smjene Predraga Bjeloševića, na njegovo mjesto jednoglasnom odlukom prisutnih (broj prisutnih nije naveden) predložen je Milenko Stojičić.

- Kao predsjednik sam zakazao redovnu izvještajnu skupštinu. Jednoglasni smo bili da se smijeni Predrag Bjelošević i da ćemo svoj stav uputiti u pet podružnica. Jednoglasno smo predložili novog predsjednika udruženja Milenka Stojičića - rekao je Vujković.

U saopštenju Udruženja književnika Republike Srpske, čiji je predsjednik Bjelošević, navedeno je i to da je zakonski rok za predaju dokumenata i pečata banjalučke podružnice od strane Vujkovića tri dana.

- Smijenjeni predsjednik Podružnice Sreten Vujković organizovao je paralelnu vanrednu Skupštinu sa nekolicinom svojih pobornika, među kojima dvije trećine nisu članovi UKRS, pa samim tim ni Podružnice UKRS - Banjaluka, pokušavajući na taj način da pošalje drugačiju sliku o stvarnom stanju i raspoloženju u Podružnici UKRS - Banjaluka - navedeno je u saopštenju Udruženja književnika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana