Nagrađen Predrag Bjelošević

Aleksandra Madžar
Nagrađen Predrag Bjelošević

Banjaluka - Godišnjom nagradom Udruženja književnika Republike Srpske za najbolju knjigu u 2013. godini ovjenčana je zbirka poezije Predraga Bjeloševića "Kardiogram bjekstva".

Saopštio je ovo žiri u sastavu predsjednik Mladen Šukalo i članovi Ranko Risojević i Dušan Stojković na pres-konferenciji održanoj juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Priznanje čini povelja i 2.000 maraka, a djelimični pokrovitelj ovog priznanja je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. U užem izboru, osim Bjeloševićeve zbirke, našli su se i roman Berislava Blagojevića "Tiši od vode" i knjiga Ranka Pavlovića "Otkupljivač priča".

- Bjeloševićeva knjiga pjesama predstavlja njegovo najbolje pjesničko ostvarenje, jer je u njoj predstavio sva svoja dosadašnja pjesnička traganja, kako u jeziku tako i u načinu lirskog komuniciranja sa svijetom i stvarnošću oko sebe - naglasio je Šukalo.

Poseban značaj ovoj nagradi daje i činjenica da se ona ove godine prvi put dodjeljuje, te da su se na konkurs mogli prijaviti pisci iz Udruženja književnika RS.

- Nagradu doživljavam kao potvrdu mog decenijskog istraživanja u domenu savremenog pjesničkog izraza i ostvarene poetike. Posebno sam radostan zbog činjenice da je riječ o prvoj nagradi Udruženja književnika RS za najbolju knjigu godine i da su na konkursu učestvovali značajni književnici sa prostora Srpske - rekao je Bjelošević.

Predsjednik Udruženja književnika RS Jovanka Stojčinović-Nikolić dodala je da joj je žao što se na ovaj konkurs prijavilo samo 14 autora iz Srpske.

- Nadamo se da će ovo postati tradicionalna nagrada. Žao mi je što nije bilo više kandidata. Svečano uručenje priznanja Predragu Bjeloševiću biće održano najvjerovatnije do kraja mjeseca u Banskom dvoru kulturnom centru - istakla je ona.

Vrijednost

- Imam visoko mišljenje o savremenim piscima u Republici Srpskoj i nadam se da će nagrada Udruženja književnika RS, iz godine u godinu, ukazivati na stvarne književne vrijednosti i na taj način izmijeniti palanačko mišljenje većeg dijela naše čitalačke javnosti, koja još misli i vjeruje da je vrijedno samo ono što nam dolazi iz daljine - kazao je Predrag Bjelošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana