Muzej RS slavi 80. rođendan

Aleksandra Rajković
Muzej RS slavi 80. rođendan

BANjA LUKA - Multimedijalna izložba "Ban i Banja Luka" o kulturnoj istoriji grada Banje Luke dio je programa kojim će Muzej Republike Srpske ove godine obilježiti 80 godina postojanja.

Ova izložba, sa većinom trodimenzionalnih predmeta i scenografijom urbanog prostora, treba da dočara i ilustruje građansku kulturu tog doba (1930-1941), ambijentalni i građanski identitet.

Centralna proslava Dana muzeja biće 26. septembra, kada će biti otvorena istorijska izložba "Vrbaska banovina", kojom će putem dokumenata i fotografija biti predstavljen društveni, privredni i kulturni razvoj ovog područja u doba Vrbaske banovine.  

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić podsjetila je Muzej u Banjoj Luci, što govori da je Banja Luka tada dobila vizure evropskog grada.

- Muzej je institucija koja je atribut državnosti. Svaka država ima muzej u kojem je narodni rukopis. Kada posjetioci uđu u muzej, ne treba im nikakav prevod niti legenda, u bilo kojoj zemlji da se nalaze - kaže Nada Puvačić.

Ona dodaje da će tokom cijele godine obilježavati 80 godina postojanja Muzeja.

- Izložba "Ban i Banja Luka" govori o četiri bana koji su upravljali Banjom Lukom. Takođe, tu je izložba o građanskoj kulturi, koja je "eksplodirala" u Banjoj Luci između dva rata zanatstvom, trgovinom, prvim bankama. Želja nam je da afirmišemo taj period, jer činjenica je da u Muzeju RS i nemamo u postavci taj period između dva svjetska rata - naglasila je Puvačićeva.

U okviru centralne manifestacije u septembru biće promovisane i dvije publikacije, " Osamdeset godina muzeja" i "Vodič kroz muzeje Republike Srpske". Treća publikacija pojaviće se u oktobru, a predstaviće vezu između muzeja i škola. 

- Želimo da u jubilarnoj godini afirmišemo poziciju Muzeja i da probudimo svijest kod ljudi da postoji muzej. Kulturne navike se rano stiču, zato mi mnogo radimo sa školarcima i ponosni smo na podatak da je u oktobru i novembru izložbu ikona vidjelo više od hiljadu banjolučkih srednjoškolaca - istakla je Nada Puvačić.

Muzej Republike Srpske će i ove godine biti dio manifestacije "Noć muzeja", koja se obilježava u cijeloj Evropi. Izložbom "Kićenje" obići će osam manjih opština u Srpskoj, a na Cetinju će se predstaviti izložbom etnološkog nakita.

- U planu je i nova zgrada Muzeja i ove godine moramo da definišemo na kom mjestu ćemo da je gradimo. Ako je ban Milosavljević prije 80 godina prvo otvorio Etnografski muzej, neka oni koji odlučuju o tome, odobre da se prvi put u Banjoj Luci izgradi namjenska zgrada za ovu kulturnu instituciju - zaključila je Nada Puvačić.

Poziv       

- Upućujemo javni poziv građanstvu, starim banjolučkim porodicama i njihovim potomcima da nam pozajme za izložbu ili da otkupimo komadni namještaj, fotografije, kostime, posuđe, predmete primijenjene umjetnosti. Dobro nam je došlo sve ono što može ilustrovati period između dva svjetska rata za našu izložbu - kaže Nada Puvačić.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana