Mladen Matović, kompozitor himne Moja Republika: Vjekovna tradicija utkana u slavne note

V. K.
Mladen Matović, kompozitor himne Moja Republika: Vjekovna tradicija utkana u slavne note

Banjaluka - Dan Republike jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda i predstavlja jedan od suštinskih elemenata samosvojnosti, identiteta i opstanka Srba sa ove strane Drine.

Ocjena je to kompozitora himne RS "Moja Republika" Mladen Matović ističući da je bio svjestan upravo tih vrijednosti kada je stao oči u oči sa jednim od najvećih izazova u karijeri.

- Maksimalno sam se trudio da u himnu RS utkam sve vrijednosti po kojima je prepoznatljiv ovaj prostor i narod koji ga naseljava od davnina - izjavio je Matović.

Himna "Moja Republika" prvi put je izvedena 9. januara 2009. godine na svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci upravo na proslavi Dana Republike. Ona je zvanično u upotrebi poslije odluke Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS koje je 22. decembra 2008. godine, nakon pokušaja osporavanja od strane Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, potvrdilo njenu ustavnost. Ustavni sud je utvrdio da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, jer himna u tekstualnom i melodijskom dijelu ne slavi, niti veliča bilo koji od konstitutivnih naroda RS.

Prije himne "Moja Republika" u upotrebi je bila himna "Bože pravde".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana