Miris mastila iz Andrićevog naliv-pera

Radoje Tasić
Miris mastila iz Andrićevog naliv-pera

Višegrađani su se ove godine na dostojanstven način odužili svom bivšem sugrađaninu, a kasnije piscu i nobelovcu Ivi Andriću, obilježavajući nizom svečanosti njegov 117. rođendan.

Svečanosti su počele kad su učenici srednje škole, koja nosi ime velikog književnika, položili cvijeće na Spomen-obilježje Ivi Andriću, izgrađeno od bijelog mermera u obliku otvorene knjige, sa pozitivom i negativom piščevog lika smještenog u sjenci ćuprije na Drini.

Jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u okviru ovih svečanosti sigurno je bila promocije knjige "Molski akordi", autora Mirka Demića, dobitnika Andrićeve nagrade za zbirku pripovjedaka u prošloj godini.

Pisac ovog romana, za koji je kritičar Vladimir Arsenić rekao da je "filozofski uvid u prirodu sveta i našeg bivanja u njemu", bio je izuzetno zadovoljan što baš u Višegradu, "gdje Andrićev lik lebdi nad ćuprijom" i gdje "još miriše tinta iz piščevog čuvenog naliv-pera", ima priliku da predstavi svoje djelo.

- Prvi put pričam pričanu priču iz mog romana posle dobijanja Andrićeve nagrade i to u gradu koji je pisac voleo i proslavio svojim delima - dodao je Demić.

Mirko Demić iz Kragujevca je 34. dobitnik Andrićeve nagrade za zbirku pripovjedaka. Mnogi od dobitnika značajnog književnog priznanja su promovisali svoja djela na Kulturnoj manifestaciji posvećenoj Ivi Andriću "Višegradska staza" .

Učenici osnovne i srednje škole, koji vole poeziju, bili su prezadovoljni promocijom prve zbirke dječije poezije pjesnika sarajevsko-romanijskog i gornjodrinskog područja pod nazivom "Pjesnici u đačkom kolu".

Na promociji, priređenoj povodom Andrićevog rođendana, stihove iz zbirke govorili su pjesnici Momir Jolović, Božidar Škobić, Dragica Grbić, Slavko Heleta, Nedeljko Žugić, Radomir Jagodić, Dragan Paponjak i Željko Pržulj.

U knjizi su još zastupljene pjesme pjesnika Bogoljuba Nikolića, Sava Škobića, Nedeljka Babića, Radoslava Samardžije, Radoslava Ćivše, Slavka Đurkovića, Milije Spasojevića i Mirjane Petronijević.

- S obzirom na to da su današnje generacije djece bombardovane vizuelnim i akustičnim šokovima, da više žive u svijetu iluzije nego stvarnosti, sa ovim knjigama mi ih vraćamo sebi, porodici i vršnjacima, čineći ih emotivnijim i karakternijim - rekao je na promociji predsjednik Književnog fonda "Sveti Sava" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Žugić.

Ilustracije za ovu zanimljivu knjigu uradio je slikar i pjesnik Radomir Jagodić iz Rudog.

Književno veče posvećeno Andriću i dječijoj poeziji iskorišćeno je i da se nagrade najbolji učenički radovi pisani na temu "Andrić i Višegrad". Nagrade su dobili učenici srednje škole Nikola Simić, Nevena Đurić i Dejana Bogdanović, a iz osnovne Nevena Knežević i Vasilije Mirković.

Još jedno književno veče, kojim je obilježen 9. oktobar 1892. godine, kada je u Docu kod Travnika, od oca Antuna i majke Katarine, rođen Ivo Andić, bilo je zanimljivo za Višegrađane jer je organizovano na brodu "Sonja", koji je plovio između lukova mosta Mehmed-paše Sokolovića.

Ovaj nastup književnika nazvan je poetično "Na dašku zavičajnog stiha", a stihove posvećene zavičaju govorili su pjesnici Jovan Mihailo iz Livna, nastanjen u Novom Sadu, Ljubica Vukov, porijeklom iz Krajine, živi u Subotici i Radmila Đukelić iz Grahova, sada nastanjena u Beogradu.

Kao gosti na ovoj književnoj večeri pojavili su se i pjesnici Radomir Jagodić i Dragan Paponjak iz Rudog, a starogradske melodije pjevali su Stojan Đukelić i Vitomir Vasić.

Oktobarske svečanosti u Višegradu uveličala je i promocija dokumentarnog filma Radio-televizije Srbije "Višegrad u Andrićevom odijelu", čiji je autor novinar Branka Krilović.

- Film je otelotvorenje mojih impresija poslije ponovnog, i ko zna kog iščitavanja Andrića, u kome sam filmskim jezikom govorila o opčinjenosti Višegrađana njegovim likom, a još više djelom, o kojem se o ovom gradu na dvije rijeke nadaleko čulo - rekla je Branka Krilović.

Govoreći na promociji ovog filma, načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da je ovaj kulturni događaj dokaz da je grad na Drini i Rzavu epicentar kulture na ovim prostorima, što će biti i ubuduće.

Dug

"Andrić je napisao da je čovjek dužan svom zavičaju i mi okupljeni ovdje ispod lukova ove veličanstvene i nadaleko poznate ćuprije smo se trudili da se bar malo odužimo piščevom mjestu gdje je proveo djetinjstvo i našem rodnom kraju, koji smo, silom prilika, morali fizički napustiti", rekao je Jovan Mihailo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana