Milivoje Unković: Mir kao simbol srpske istorije

Aleksandra Madžar
Milivoje Unković: Mir kao simbol srpske istorije

Banjaluka - U ime svih borbi srpskog naroda za slobodu i mir moja skulptura "Mir", kao trajna poruka, simbolički integriše sve naše slobodarske i miroljubive tekovine.

Ovim riječima akademski slikar i vajar Milivoje Unković opisuje svoju novu skulpturu u obliku goluba, koja je montirana na Trgu Republike Srpske, u parku ispred zgrade "Integre". Svečano otkrivanje skulpture najavljeno je za 21. novembar, na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Golubovi, kao već ustaljen i prepoznatljiv simbol mira, jesu osnovno polazište ideje. Moje skulptorsko oblikovanje i transformacija prirodnih formi daje jednu potpuno novu, originalnu i snažnu umjetničku dimenziju univerzalnog simboličkog značenja - objasnio je Unković.

Za razliku od klasičnog modelovanja u glini, izradi gipsanog modela i odlijevanja u bronzi, u ovom procesu izrade, kako je rekao umjetnik, skulptorsko modelovanje odvija se direktno u finalnom materijalu.

- Od ravnih čeličnih ploča, korektura je svedena na minimum. Preciznim krojenjem, oblikovanjem i spajanjem površina definiše se finalna forma. Ovdje je dominanta igra čelika, vatre i moćne umjetničke vizije, pred kojom čelik gubi svaki otpor i poslušno se povija po želji umjetnika - kazao je Unković.

Istakao je da je skulptura "Mir" lišena svih banalizacija opisnosti, te da je forma građena modernim skulptorskim pristupom, sa dominantnim autorskim pečatom prepoznatljivosti.

- Skulptura je monumentalnih dimenzija, 650h750h150 centimetara. Nadam se da je i njen umjetnički nivo adekvatan ovom monumentu teškom više od devet tona - naglasio je umjetnik.

Unković je od aprila do jula bio "na privremenom radu" u prostorijama firme "Dionis", u čijim je radionicama realizovao tri monumentalne skulpture, koje su već postavljene u Parku Slatina.

- Od trećeg oktobra, kada sam počeo sa pripremama za skulpturu "Mir" boravio sam u "Integralovoj" radionici, gdje sam imao sve neophodne uslove za rad na ovako velikom projektu. Dobio sam izuzetnu podršku cjelokupne uprave "Integral inžinjeringa". Sve dogovoreno je ispunjeno do detalja i na vrijeme, tako da i u našim uslovima kroz ovu formu saradnje ispunjavamo najveće svjetske standarde - kazao je Unković.

Stub srama

- Sljedeće godine biće obilježena stogodišnjica Prvog svjetskog rata. Svjedoci smo da mnogi žele da kvazinaučno izvrše istorijsku reviziju i da Srbe još jednom stave na stub srama, kao jedine krivce za povod i posljedice te velike svjetske klanice. Mi smo, shodno prirodnom pravu na opstanak, ponovo primorani na samoodbranu svojih slobodarskih i antifašističkih tekovina, na odbranu istorijskih činjenica i nacionalnog dostojanstva - kazao je Milivoje Unković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana