Milan Lane Gutović, glumac, za Glas Srpske: Nagrade su postale meta potkupljivanja

Mirna Pijetlović
Milan Lane Gutović, glumac, za Glas Srpske: Nagrade su postale meta potkupljivanja

Banjaluka - Red smijeha, red suza, red aplauza i ovacije na kraju. Ovako bi se moglo opisati sve, samo ne "Obično veče" sa Milanom Lanetom Gutovićem, koji je u punoj sali Gradskog pozorišta "Jazavac" u Banjaluci izveo ovu popularnu monodramu, čija se svježina ne gubi ni nakon godina njenog izvođenja na velikom broju pozorišnih scena širom bivše Jugoslavije.

Teme koje sve bez izuzetka zainteresuju i sa kojima se poistovijete gledaoci svih generacija, a u šarmantnom izvođenju ovog legendarnog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumca, koga je proslavila legendarna uloga Šojića, bile su recept za istinsko uživanje u petak uveče.

O neprolaznosti tema koje se dotiču porodičnih odnosa specifičnih za narode sa naših prostora, ali i o značaju nagrada, te statusu pozorišta danas, Gutović je govorio i za "Glas Srpske".

- Nušićeve komedije se uvek ponavljaju i uvek su aktuelne. Ništa se tu ne menja godinama, a njihova aktuelnost u današnjem vremenu i te kako privlači publiku u pozorišta. Slična je situacija i sa tekstom "Obično veče", gde su te priče univerzalno duhovite - kaže Gutović.

Kako nam priznaje, izuzetno voli da igra u Republici Srpskoj, jer publika uvijek u velikom broju dođe na njegova gostovanja.

- Imam i obavezu prema svojoj publici, koja je uvek dokaz kvaliteta mog glumačkog rada - ističe ovaj duhoviti glumac.

Gutović je skoro pet punih decenija na sceni, a kako nam priznaje, iako uživa u svom poslu i potpuno se daje publici, isto tako dozu sebe ostavlja i za privatni život i kako kaže, "insistira na tome da to bude različito".

Za svoj predan glumački rad nagrađivan je brojnim uglednim priznanjima, međutim, kaže da za njega nagrada ne prestavlja podsticaj za glumački rad.

- Nagrade su doživele inflaciju, kao i sve u našem društvu i tako su one postale meta potkupljivanja. One ne obavljaju svoju funkciju u ovom smislu, ali nagrada u principu ima cilj da da primer generaciji koja dolazi, kako u stvari treba da se radi. I zbog toga nijedan čovek koji dobije nagradu ne bi smeo da bude ponosan, jer je to uradio za generacije koje dolaze i ona ne pripada njemu, nego njima - rekao je Gutović.

Dodaje da se u današnjem društvenom uređenju cijeni samo ono što je profitabilno.

- Danas su rijalitiji ti koji su profitabilni. Kultura nikada ne donosi novac. Ljudi koji su birani na tom principu nikada neće negovati nešto što ne donosi profit - kategoričan je na kraju našeg razgovora Milan Lane Gutović.

"Tesna koža"

- Konačno nastavljamo nastavak snimanja "Tesne kože" i to vrlo uskoro. Postignut je dogovor za snimanje, pa ćemo vidjeti kako će se sve to odvijati - najavio je za "Glas Srpske" Milan Lane Gutović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana