Majstor i Margarita oduševili publiku

Radoje Tasić
Majstor i Margarita oduševili publiku

UŽICE - Drugog dana 15. jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu izvedena je predstava "Majstor i Margarita", ruskog pisca Mihaila Bulgakova, koju je adaptirao i na scenu Narodnog pozorišta u ovom gradu postavio Aleksandar Saša Lukač.

Roman, a i predstava sadrže istovremeno crni humor i ljubavnu priču, filozofsku zagonetku i fantastiku.

- Iz ovih razloga svaki pokušaj stavljanja na scenu "Majstora i Margarite" je unaprijed ili osuđen na propast ili u najboljem slučaju na redukciju i kritiku - rekao je svojevremeno   Aleksandar Lukač.

Ansambl užičkog Narodnog pozorišta se nije obrukao već je dobio i visoku ocjenu hrvatskih kritičara Matka Botića i Bojana Munjina.

- Ova predstava me ubijedila da užičko pozorište mnogo može i sve to hoće. Rijetko koje pozorište se odluči da ovaj komad postavi na scenu. "Majstor i Margarita" su nekoliko puta igrani u Hrvatskoj i sve su predstave propale zbog niza nedostataka. Kako su Užičani uspjeli pravo je čudo - rekao je Mato Botić.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Užicu Slobodan Ljubičić, i nosilac tri uloge u komadu, kaže da se uspjeh postiže zato što ansambl vjeruje svojim saradnicima i rediteljima.

Dvorana je bila popunjena do posljednjeg mjesta, a publika se oduševila igrom Nemanje Jovanovića u ulozi Ivana Bezdomnog, Vahidina Prelića koji je glumio Majstora, lijepe Ane Bret u ulozi Margarite i ostalih glumaca.

Sinoć je u takmičarskom dijelu programa Crnogorsko narodno pozorište izvelo "Don Žuana", u režiji Ane Vukotić.

Festival se završava 15. novembra podjelom devet festivalskih nagrada "Ardaliona".

Glasanje

Svoje oduševljenje predstavom matičnog pozorišta publika nije krila ni na glasanju u predvorju, koje je uvedeno ove godine, pa je "Falsifikator" dobio ocjenu 4,49 a "Majstor i Margarita" 4,64 od mogućih pet poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana