Ko je Luka Kecman, kandidat za dekana Akademije umjetnosti u Banjoj Luci

Aleksandra Rajković
Ko je Luka Kecman, kandidat za dekana Akademije umjetnosti u Banjoj Luci

BANjA LUKA - Prijedlog Vijeća Akademije umjetnosti u Banjoj Luci da novi dekan ove ustanove bude Luka Kecman izazvao je burna reagovanja studenata i profesora, kao i kulturne i naučne javnosti Republike Srpske.

- Kako je moguće da neko ko je studirao 18 godina bude prvi čovek Akademije i daje primer svima, a ponajviše studentima. I kako je moguće da to bude neko ko preti studentima, vređa ih i njihove profesore. Da li je moguće da perjanica nastavnicima bude neko ko na Odsjeku za glumu predaje predmet treće kategorije i nije iz naše struke, jer je profesor srpskog jezika i književnosti - rekao je docent na banjolučkoj Akademiji umjetnosti Željko Mitrović.

Poznato je da je republički prosvjetni inspektor Dragutin Dragojević u svom rješenju iz juna ove godine naložio da se Luka Kecman sa još 10 asistenata i profesora isključi iz nastavno-naučnog procesa zbog niza nepravilnosti u njihovom radu. Paradoksalno je da su ga kolege sa "crne liste" i podržale i pomogle mu da dobije najviše glasova.

Mitrović se zapitao li je moguće da Luka Kecman, koji nikada nije polagao prijemni ispit iz oblasti umjetnosti i nije stručno izučavao Nušića, Steriju i Kovačevića bude dekan Akademije umjetnosti.

Vanredni profesor na Akademiji umjetnosti Nenad Bojić ocijenio je skandaloznim prijedlog da Luka Kecman bude novi dekan Akademije. 

On kaže da se zalaže da se ova gruba greška urgentno ispravi i da se demokratskom procedurom izabere novi dekan, čovjek od ugleda i časti.

- Luka Kecman je postao asistent na Akademiji umjetnosti sa 40 godina, a zakonom je regulisano da asistenti mogu biti oni do 35 godina. Je li moguće da nas sve Kecman uči redu i poretku, kad je učinio, po mom mišljenju, najveći prekršaj na Akademiji. Predavao je studentima, a nije imao pravo na to, jer je bio asistent. Falsifikovao je potpis Radovana Kneževića, potpisujući se kao "R.K.", zbog čega je protiv njega tadašnji dekan Milorad Buco Kenjalović pokrenuo disciplinski postupak - ispričao je Mitrović.

Mitrović smatra da je za budućeg dekana izglasan najproblematičniji čovjek koji se hvali nepriznatom školom.

- Dekan Akademije ne treba da bude najgori među nama. Postavlja se pitanje dokle smo došli i kuda ovo vodi. Kako da budemo bolji deo BiH sa Lukom Kecmanom. On je čovek koji je poslednji na listi Narodne radikalne stranke na lokalnim izborima, a predložen je za prvog na Akademiji - zaključio je Mitrović.     

Nenad Bojić smatra da prijedlog za novog dekana Akademije umjetnosti duboko narušava ugled ove visokoškolske ustanove, ali i Univerziteta uopšte.

Zasluge

- "Novopečeni" docent Luka Kecman zaslužuje da leti sa Akademije. Međutim, on je predložen za novog dekana - rekao vanredni profesor Akademije umjetnosti Nenad Bojić. 

Bez iskustva    

- Luka Kecman nije pogodan kandidat za dekana banjolučke Akademije umjetnosti. Dekan ove ustanove trebao bi biti neko sa više iskustva, a ne Kecman koji je postao docent na Akademiji prije dva meseca - kaže asistent na banjolučkoj akademiji umjetnosti Vladimir Đorđević.        

**************

Protiv Kecmana pokrenut disciplinski postupak

**************

Inspektor naložio da se Luka Kecman isključi iz nastavno-naučnog procesa

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana