Festivali muzike, stripa i književnosti dokazali potrebu i uspjeh u kulturnom životu Banjaluke

M. Mitrić, A. Madžar
Festivali muzike, stripa i književnosti dokazali potrebu i uspjeh u kulturnom životu Banjaluke

Banjaluka - U kulturnom životu Banjaluke, stvaraoci, kulturni radnici i svi oni koji se trude da ga obogate najčešće koračaju malim koracima, jer tako najčešće, ali snagom volje, uspiju da naprave velike i značajne događaje.

 Mnogo je festivala, premijera, izložbi, koncerata obilježilo 2018. godinu. Mnogo je umjetnika i institucija dobilo važna priznanja u različitim oblastima, a ekipa “Glasa Srpske” napravila je kratak pregled događaja koji su na neki način obilježili godinu od koje se opraštamo. Neki su ove godine održani prvi put, a nadamo se da će i oni postati dio tradicije, jer su kvalitetni, potrebni i ove godine su ubrzali puls u kulturnom životu Banjaluke.

“Otključaj svijet iluzije i nauke”

Postavka “Otključaj svijet iluzije i nauke”, u Muzeju Republike Srpske, u aprilu je svima otvorila priliku za otkrivanje različitih zabavnih i edukativnih eksponata. Kroz krivu sobu, sobe ogledala, hologram, kaleidoskop i druge predstavljene iluzije, posjetioci su mogli da se na zanimljiv način sretnu s različitim naučnim principima.

Namjera i cilj postavke je bila da prikaže muzej u drugačijem svjetlu, da sruši stereotipe i da privuče mlađe generacije. Izložbu je tokom nekoliko mjeseci trajanja vidjelo više od 16.000 posjetilaca.

“Na temeljima Srpske čitaonice”

Put od Srpske čitaonice do biblioteke prikazan je kroz postavku “Na temeljima Srpske čitaonice”, koja je u aprilu priređena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci. Obilježen je jedan značajan jubilej - 150 godina od osnivanja Srpske čitaonice u Banjaluci, koja je nastala pri Banjalučkoj bogosloviji Vase Pelagića 1868. godine. Postavka je obuhvatila publikacije i dokumente koji su pratili razvoj od samih početaka ustanove na različitim lokacijama, različite periode i načine čuvanja i arhiviranja knjiga i dokumenata.

Festival književnosti “Imperativ”

Veliku pažnju kvalitetom i konceptom izazvao je prvi Festival književnosti “Imperativ”, u organizaciji istoimenog udruženja za promociju i popularizaciju književnosti, početkom juna u prostorijama Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci. Tokom pet festivalskih dana, u različitim prostorijama Banskog dvora, čitalačka publika imala je priliku da prisustvuje promocijama oko 30 domaćih i gostujućih pjesnika, pisaca, blogera i da obiđe štandove čak 12 izdavačkih kuća, koje su predstavile svoj rad i ponudile publici nova izdanja po pristupačnim sajamskim cijenama. Publika čita, želi čuti autore, želi živu riječ, živu književnost, što je “Imperativ” i dokazao, a organizatori već uveliko pripremaju program za sljedeći festival.

Teatar fest “Petar Kočić”

Kad je riječ o već tradicionalnim manifestacijama, 21. teatar fest “Petar Kočić” jedna je od najznačajnijih manifestacija koja se već godinama održava u Banjaluci. Publika je tokom nekoliko dana u junu u Narodnom pozorištu RS imala priliku da pogleda izuzetne pozorišne komade autora iz regiona. Kroz šest takmičarskih predstava, akcenat ovogodišnjeg festivala bio je na radu domaćih autora, a glavni cilj je bio da se prikažu i vrednuju vrhunska pozorišna dostignuća. Paralelno sa ovim festivalom održan je i Festival monodrame mladog glumca.

Međunarodni festival pozorišta za djecu

Početak oktobra u Dječijem pozorištu RS bio je posvećen pravoj festivalskoj bajci za najmlađe ljubitelje pozorišta. Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za djecu okupilo je brojne predstave iz cijelog svijeta. Tradicija ovog festivala, koji se održao po 17. put i posvećenost najmlađoj publici, iz godine u godinu ostavljaju važan trag u kulturnom životu Republike Srpske.

 “Jesenja sonata”

Prvi put ove godine u oktobru je održan Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” u Kulturnom centru Banski dvor, gdje su nastupili cijenjeni svjetski i domaći umjetnici sa bogatim biografijama.

“Jesenja sonata” je zamišljena kao elitni, višednevni muzički događaj, susret vrhunskih muzičkih umjetnika iz zemlje i inostranstva, te svojevrsni nacionalni i internacionalni forum najviših umjetničkih standarda.

Festival animiranog filma

Jedanaesti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2018”, koji organizuje Asocijacija za vizuelne umjetnosti “Feniks art”, održan je oktobru ove godine. Prvi put ove godine Festival animiranog filma bio je održan i u Trebinju. Pored toga što je publika imala priliku da vidi vrhunski presjek svjetskog animiranog filma, festival je posjetiocima ponudio i raznovrsne prateće programe. Tokom trajanja festivala, napravljen je presjek savremene animirane scene Republike Srpske, upoznali smo se sa interesantnim gostima, pogledali nekoliko premijera, izložbu originalnih crteža legendarne “Zagrebačke škole animiranog filma”.

Prvi salon stripa

Ljubitelje devete umjetnosti ove godine u oktobru mnogo je obradovalo i prvo izdanje Međunarodnog salona stripa u Banjaluci u organizaciji Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”.

U Kamenoj kući tvrđave Kastel posjetioci su imali priliku da pogledaju izložbe i posjete berzu stripa, te osam izložbi, sa više od 500 stranica stripa.

Festival glumca “Zaplet”

Ovogodišnje, jubilarno 10. izdanje Festivala glumca “Zaplet”, koji je u oktobru održan u Gradskom pozorištu “Jazavac”, još jednom je privuklo pažnju publike kvalitetnim predstavama i pratećim programom. Pod sloganom “U kružnom toku” deseti “Zaplet” je gledaocima donio komade iz Skoplja, Beograda, Zagreba i Banjaluke. U pratećem programu svake večeri su bili upriličeni razgovori sa poznatim glumcima iz Banjaluke, ali i regiona. Glavni cilj festivala je bio da se publici prikažu predstave koje formalno, načinski i kvalitetom nisu nešto što može svakodnevno da se vidi.

“Mali kompozitor”

Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva “Mali kompozitor” ove godine održan je u novembru, dvanaesti put. Manifestacija, koja je i najznačajniji projekat Udruženja “Art Puls”, jedinstvene koncepcije i jedini ove vrste u Republici Srpskoj i cijeloj BiH, održana je ovaj put u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Ova jedinstvena kulturno-obrazovna manifestacija posebno je značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine, jer su upravo mališani kompozitori, tekstopisci, izvođači, voditelji i jedini žiri na festivalu.

“Intime jazz fest” u Banskom dvoru

Druga višednevna manifestacija koju je Banski dvor organizovao u ovoj godini nakon velikog uspjeha i odjeka koji je iza sebe ostavio Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” bio je “Intime jazz fest”.

Ovaj festival, održan u novembru, ugostio je velika imena džez scene, a konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike, koji će se prevashodno fokusirati na vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez trija koje će ulaziti u festivalsku selekciju. Fokus prvog festivala je usmjeren na vrhunske regionalne i svjetske džez pijaniste.

Postavka grupe “Irwin” u MSURS

U Muzeju savremene umjetnosti RS ove godine predstavljeno je nekoliko zaista kvalitetnih i značajnih izložbi. Jedna od najzapaženijih je svakako postavka slovenačke grupe “Irwin” nazvana “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945”, koja je otvorena krajem novembra.

Ova postavka portreta heroja na svojstven način je pravi svjedok jednog vremena. Izložba je na specifičan način prikazala period socijalizma i vremena koje je stvorilo zbirku narodnih heroja koja se već decenijama čuva u Historijskom muzeju u Sarajevu. Ova izložba biće otvorena do 22. februara.

Otvaranje renovirane scene “Petar Kočić” u NPRS

Osim rada na stvaranju novih predstava, tradicionalnim festivalima, organizovanju brojnih gostovanja i ostvarivanju novih saradnji, Narodno pozorište RS ove godine je pažnju posvetilo i spoljašnjem i unutrašnjem renoviranju. Najnoviji radovi koji su završeni tiču se renoviranja male scene “Petar Kočić”, koja je svečano otvorena krajem ovog mjeseca, kada je predstavljen i novi logo i odigrana prva predstava nakon obnove.

Izložba Miloša Šobajića

U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel otvorena je prva banjalučka samostalna izložba slika i instalacija cijenjenog akademskog slikara Miloša Šobajića pod nazivom “Progon”. Poznati umjetnik, porijeklom iz Hercegovine, koji danas živi na relaciji Beograd - Pariz, dugo je čekao svoju prvu samostalnu izložbu u Banjaluci. Postavka će biti otvorena do 15. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana