Dučić osvjetljava duhovna uporišta

Ratomir Mijanović
Dučić osvjetljava duhovna uporišta

TREBINjE - Pjesničkom večeri pod nazivom "Na Dučićevom putu", priređenoj u subotu u pozorišnoj sali Doma kulture, završene su ovogodišnje "Dučićeve večeri poezije".

U okviru programa, svoje stihove Dučiću u čast govorili su pjesnici, dobitnici nagrada na pjesničkim susretima u 2011. godini: Slobodan Rakitić, Vladimir Jagličić, Jana Rastegorac, Dragomir Kolundžija, Bećir Vuković, Slobodan Vučinić, Olgica Cice, Obren Ristić, Dobroslav Ćuk, Živojin Rakočević, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Adam Puslojić, Sreten Vidaković, Andrija Radulović i Milica Jeftimijević-Lilić.

U kulturno-umjetničkom dijelu večeri nastupili su: Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" Banjaluka, Jasmina Stoiljković, Ana Rupčić-Petrović, Dragoljub Bajić, Nevena Živković, Valentina Milekić, Tijana Topić, Sonja Bobrek, Sunčica Lončar, Jelena Bašić i Nikolina Nikčević, a voditelj programa je bila Milica Jeftimijević-Lilić.

U okviru "Dučićevih večeri poezije" u Muzeju Hercegovine održana je promocija knjige "Antologija poezije srpskog romantizma" pjesnika Slobodana Rakitića.

Govoreći o Antologiji, Milica Jeftimijević-Lilić, pjesnikinja iz Beograda, istakla je da će u biografiji Slobodana Rakitića ova knjiga predstavljati važno mjesto.

- Pored njegove izuzetne poezije i cjelokupnog priređivačkog rada, ovim je upotpunjeno njegovo viđenje romantizma i obuhvaćeno najznačajnije razdoblje u srpskoj poeziji. Njegova podjela na predromantizam, romantizam i postromantizam obuhvatila je najpoznatije romantičare i predstavlja čitav vijek ovog poetskog pravca, čime zaslužuje veliku pažnju. S pravom možemo reći da je ovo djelo od izuzetnog nacionalnog značaja za našu istoriju - naglasila je Jeftimijević-Lilić.

Autor Antologije Slobodan Rakitić rekao je da knjiga obuhvata gotovo 120 godina srpskog romantičarskog pjesništva.

- Antologija ima integrativni karakter i predstavlja sintezu najboljih romantičarskih ostvarenja na srpskom jeziku. Na izvestan način ona markira tačke koje određuju srpski kulturni prostor u vreme s kraja 18, čitav 19. vek i prve decenije 20. veka. To je i najznačajnije razdoblje srpske moderne istorije, u kojem se odigrala Karađorđeva revolucija, Vukova reforma jezika i pisma i prodor srpske narodne poezije u Evropu - rekao je Rakitić.

On je naglasio da je u Antologiju unio i jedan broj zaboravljenih pjesnika. Stihove pjesnika srpskog romantizma recitovali su glumci  Jasmina Stoiljković i Lepomir Ivković. 

Gosti Trebinja sa ovogodišnjih "Dučićevih večeri poezije" nose samo pozitivne utiske.

- Dučić je, poput stabla, svog omiljenog simbola, rastao uvis i u dubinu, spuštajući se i u vreme srpske istorije, duhovnosti i svesvetovne duhovne baštine, naročito grčke, vizantijske i francuske, gde je nalazio ishodišta za bića srpskog jezika i za poeziju velike samosvesti. Dučić podiže pesmu na pijedestal neprolaznog, daje joj moć da osvetljava i ovostrano i onostrano, i kosmos i čovekova duhovna uporišta - kaže pjesnikinja Milica Jeftimijević-Lilić.

Dodala je da knez pjesnika posebno ushićuje umjetnike, i zato sa radošću nastupaju na "Dučićevim večerima poezije".

Svetac pjesništva

Dučić je po dubini nacionalne utemeljenosti i metafizičkoj zebnji, hrišćanskom milosrđu i lepoti velikih istina svetac srpskog pesništva. A Trebinje, grad u kome je svoj smiraj našao, uvek i iznova nas okuplja. Dučić je stvaralac ispred i iznad svoga vremena koji peva slikom i misli zvukom, i uvek je zadovoljstvo biti deo ove manifestacije, kaže Slobodan Rakitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana