Dodijeljene nagrade Šušnjar 2014 i Slovo Podgrmeča

SRNA
Dodijeljene nagrade Šušnjar 2014 i Slovo Podgrmeča

Oštra Luka - U Oštroj Luci večeras su dodijeljene nagrade "Šušnjar 2014" pjesniku Dušanu Praći i "Slovo Podgrmeča" mladoj pjesnikinji Aleksandri Čvorović.

Nagrade je uručio načelnik opštine Dragan Stupar na književnoj večeri u okviru međunarodnih Književnih susreta u Oštroj Luci.

Stanar je rekao da su ovi susreti jedna od rijetkih manifestacija koja njeguje i podstiče zavičajne vrijednosti u književno-umjetničkom stvaralaštvu.

Prema njegovim riječima, ovaj jedinstven poetski pomen kao znak sjećanja na 5.500 Srba i Jevreja, žrtava ustaškog zločina, predstavlja najdostojanstveniji način sjećanja na žrtve koje su umorene na svirep način samo zato što su pripadale drugom narodu.

On je napomenuo da ova manifestacija pobošljava kvalitet života u Oštroj Luci na kojoj je, sa druge strane, veliki teret da održava tradiciju sjećanja na nevine žrtve ubijene u avgustu 1941. godine.

"Moram da kažem da sam malo i razočaran jer smo usamljeni u održavanju pomena na nastradale na Šušnjaru i smatram da ova manifestacija mora da poprimi regionalni karakter", istakao je Stanar.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu "Šušnjar 2014" dobije pjesnik Dušan Praća za za knjige poezije "Sana u snu Sanjana" i "Šušnjarski šumor".

Obrazloženje je da je to pjesnik, koji je bićem i poezijom vezan za Sanski Most, Podgrmeč, stratište Šušnjar i manifestaciju za čije održavanje je dao značajan doprinos.

"Kako da me ne raduje nagrada kao pripadniku naroda koji njeguje i spašava tradiciju, jer nas ona čuva od zaborava i čuva naš nacionalni identitet", kaže Praća i dodao da nagrada ima i jednu dimenziju više budući da je jedan od utemeljivača i osnivača ovih književenih susreta.

Nagrada "Slovo Podgrmeča" pripala je pjesnikinji Aleksandri Čvorović za knjigu "Nadrastanje".

Žiri je odluku donio većinom glasova uz napomenu da su u uži izbor za ovu nagradu ušle i knjige dvojice pjesnika mlađe generacije - "Poezija u kostima" Milana Rakulja i "Tunel" Gorana Gavrića Grge.

Razmatrana je i mogućnost da nagrada bude dodijeljena Branimiru Kršiću i Berislavu Blagojeviću.

"Prvi put sam u Oštroj Luci i to kao dobitnik nagrade, koja za svakog pisca znači nekakav završni dio kada shvatamo da ono što radimo ima neku svrhu", rekla je Čvorovićeva.

Ona je dodala da bi bilo dobro da postoji više ovakvih manifestacija gdje se vrednuje knjiga i književni rad.

Nakon uručenja nagrada održano je književno veče na kojoj su stihove govorili pjesnici Rade Vrućinić, Željko Galonja, Zlatko Jurić, Marinko Jagodić, Boro Kapetanović, Zdravko Kecman, Mihajlo Orlović, Radmilo Radovanović, Slavica Savli, Milenko Stojičić, Suzana Stupar, Dušan Praća, Aleksandra Čvorović.

Na ovoj manifestaciji gosti su tradicionalo bili zavičajni pisci iz Republike Slovenije pri Srpskom kulturnom društvu "Petar Kočić" iz Kranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana