Djela 24 umjetnika pred trebinjskom publikom

Ratomir Mijanović
Djela 24 umjetnika pred trebinjskom publikom

Trebinje - Dio umjetničkih djela iz kolekcije “Galerije ’73” predstavljen je publici u Trebinju, na izložbi koja je otvorena u Muzeju Hercegovine. Ova postavka “Kolekcija Galerije ’73” priređena je da bi bila predstavljena trebinjskoj publici, povodom 45 godina od osnivanja jednog od najznačajnijih izložbenih prostora grada Beograda.

 Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili direktor “Galerije ’73” Mirela Pudar, kao i direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić. Ovaj događaj svečano je otvorio Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Trebinju.

 

Direktor “Galerije ’73” Mirela Pudar objasnila je da je izložba u Trebinju, kao prvo regionalno predstavljanje umjetničkog fundusa ove galerije, svojevrsni istorijski događaj za ovu ustanovu kulture, te da je za prvi izlazak izvan granica Trebinje s razlogom odabrano kao jedan grad kojem je zaista potrebna duhovna kultura.

- Mi smo željeli da ta umjetnost živi i dalje. Poslije izložbe umjetnička djela obično završavaju u nekim depoima, ali smo večeras u Dučićevom gradu jer smo htjeli da kroz kulturu širimo jednu novu formu komunikacije - kazala je Pudareva.

Ona je dodala da će trebinjska publika u Muzeju Hercegovine do 18. avgusta imati priliku da pogleda izbor iz kolekcije galerije, radove 24 likovna umjetnika. Među djelima će se naći radovi sljedećih stvaralaca: Mirjana Mira Maoduš, Ljiljana Bursać, Jovan I. Rakidžić, Milan Krajnović, Milivoje Olujić, Zoran Rajković i drugi.

- Najveća imena srpske likovne scene prošla su kroz ovu galeriju i dala pečat ovoj instituciji kulture, koja uprkos vremenu koje nije naklonjeno kulturi opstaje već četiri i po decenije - istakla je Pudareva.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević je nakon svečanog otvaranja izrazio zadovoljstvo povodom gostovanja jedne ovakve postavke u Trebinju. Naveo je da je za Trebinje privilegija i čast da među gradovima regiona bude prvi domaćin “Galeriji ’73 “, koja je jedna od najznačajnijih i najljepših izložbenih prostora u Beogradu, stjecište beogradske kulturne i društvene elite i nezaobilazno mjesto na mapi kulturnih zbivanja.

- Ovo je zaista prilika da nam se kroz kulturnu razmjenu predstavi savremena umjetnička produkcija likovne scene Srbije i na taj način obogati i naša kulturna scena - poručio je Milošević.

On je podsjetio da je ova izložba priređena u okviru programa ovogodišnjeg “Trebinjskog kulturnog ljeta”.

O galeriji

“Galerija ’73” osnovana je 1973. godine u Beogradu. U nekoliko narednih godina postala je centar beogradske kulturne i društvene elite, te jedno od važnijih centara kulturnih dešavanja. Tokom nekoliko decenija njenog postojanja, umjetnici koji su svoje radove izlagali u prostoru “Galerije ’73” bili su neki od najznačajnijih savremenih srpskih slikara: Đorđe Krstić, Sava Šumanović, Milena Pavlović-Barili, Mića Popović, Milić od Mačve i drugi. Galerija je dobitnik velikog broja priznanja i nagrada, a među najznačajnijim su svakako “Politikina nagrada” 1974. godine, “Politikina nagrada” 1982. godine i nagrada opštine Čukarica “Matija Ban” 2000. godine. Poznati zagrebački dizajner Vjenceslav Rihter, po ocjeni kritičara najznačajniji dizajner toga vremena, osmislio je logo “Galerije ’73”, koji je te godine nagrađen kao najbolje dizajnersko rješenje i danas se nalazi u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana