Braća Teofilović, Ratko i Radiša: Velika oaza etno-muzike

Slobodan Dakić
Braća Teofilović, Ratko i Radiša: Velika oaza etno-muzike

Naša muzika sažima više od dva veka muzičkog nasleđa i etno-muzike celokupnog regiona. Mnoge pesme koje izvodimo bile su sakrivene kolektivnim pamćenjem naroda, a nekima su bili sačuvani samo fragmenti.

Rekli su ovo u intervjuu za "Glas Srpske" braća Teofilović, Ratko i Radiša, koji su nedavno imali zapažen nastup u Mrkonjić Gradu.

- Mi već dvadesetak godina intenzivno tragamo za starim pesmama, pronalazimo ih, vraćamo ih u život, darujući im izvorna značenja i emocije - kažu Teofilovići.

U svom bogatom stvaralačkom opusu Teofilovići su se u potpunosti okrenuli tradiciji, velikoj "oazi" etno-bogatstva, koje vješto pretvaraju u svoje pjesme. Kad zapjevaju, shvatate šta znači oglašavanje u pustinji. Za njih je pjesma život, novo rađanje svakog dana.

* GLAS: Po čemu je muzika koju vi izvodite karakteristična?

TEOFILOVIĆI: To nije naša muzika. To je muzika koja potiče sa ovoga područja, podneblja. Svaka zemlja ima svoje karakteristike, tako i muzika. Način na koji mi tu muziku izvodimo daje određen muzički kvalitet, odnosno umetnički utisak koji je prepoznatljiv u svim sredinama gde nastupamo. Možda na tom nivou postoji neka razlika u melodijskom poslu, jer se mogu čuti samo dva glasa. Naravno, za tu muku presudne su neke naše genetske predodređenosti da mi možemo interpretirati neke naše pesme - arhaičnom muzikom.

* GLAS: Kako pronalazite i odabirate pjesme koje izvodite?

TEOFILOVIĆI: Imali smo preteče koji su se pre nas bavili ovom vrstom muzike. To je Miodrag Vasiljević, jedan od najznačajnijih etnologa prošlog veka. On je obradio šest tomova etno-muzike iz Srbije, Makedonije, Crne Gore... Naime, postoji negde oko 2.500 njegovih zapisa. Mnoge pesme čujemo i od ljudi na terenu, koje mi obradimo, a potom pevamo. Naše etno-nasleđe je izuzetno bogato i do sada nedovoljno eksploatisano.

* GLAS: Možete li našim čitaocima, a vašim slušaocima da pojasnite tačnu vrstu muzike koju vi izvodite?

TEOFILOVIĆI: To je etno i izvorna narodna muzika. Ona stvarno ima te prefikse, ona jeste izvorna, jer je to na neki način prapočetak nečega. Međutim, to je samo početni stadijum za stvaranje. Najpoznatiji svjetski kompozitori uglavnom su bili inspirisani narodnom muzikom. I nama je to bio "izvor" za naše stvaralaštvo. Mi imamo problem da ne pripadamo nijednom žanru, ali, na sreću, naše pevanje svi razumeju.

Srpska

* GLAS: U Republici Srpskoj često gostujete i vaši koncerti su dobro posjećeni?

TEOFILOVIĆI: U Republiku Srpsku dolazimo godinama. Ovoga puta, uz Mrkonjić Grad, gostovaćemo u Gradišci, Kozarskoj Dubici, Prnjavoru... Gde god gostujemo, sale su pune, a mi se publici odužimo kvalitetnim programom. U Banjoj Luci nismo gostovali pet godina, ali nas za taj grad vežu lepe uspomene. Uskoro putujemo na turneju u Italiju. U septembru ćemo gostovati u Kanadi, a bićemo gosti i na svečanostima u Lincu, koji je ove godine evropski grad kulture.

Braća Teofilović - Carev sluga /video/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana