Berislav Blagojević otvara Sajam knjige

Aleksandra Madžar
Berislav Blagojević otvara Sajam knjige

Banjaluka - Književnik Berislav Blagojević besjedom će otvoriti "Glasov" 18. međunarodni sajam knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme 17. septembra u 17.30 časova u sportskoj dvorani "Borik".

Ovogodišnja velika smotra pisane riječi, kada će Banjaluka odisati mirisom knjige, biće održana do 23. septembra, a potvrdu da učestvuju na Sajmu poslalo je više od 100 izdavača.

Zaljubljenici u pisanu riječ imaće priliku da se upoznaju sa novim izdanjima izdavača iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bjelorusije i drugih zemalja. Moto ovogodišnjeg sajma je "Knjiga na dar".

- Biće to još jedna prilika za promociju novih naslova knjiga kao i za podsjećanje na slavne pisce i njihova djela koji povezuju niti sadašnjeg trenutka sa iskustvima prošlosti - rekla je rukovodilac "Glasovog" Sajma knjige Petra Ivić.

Ivićeva je podsjetila da je Sajam knjige manifestacija kreativnog stvaralaštva, koja okuplja ljude iz oblasti književnosti, izdavaštva i medija.

- Ova manifestacija predstavlja šestodnevnu "knjižaru" sa ponudom od više hiljada naslova, a prepoznatljiva je po pratećim manifestacijama, promocijama novih naslova objavljenim između dva sajma - istakla je Ivićeva i dodala da se nadaju velikoj posjeti čitalaca kao i prošle godine.

Jedan od učesnika Sajma kao i svake godine je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo koji će se predstaviti sa 15 novih naslova, a akcenat će staviti na pobjednički roman konkursa "Zlatna sova", djelo "Obala" Živojina Ivkovića.

- Predstavićemo i drugoplasirani i trećeplasirani roman ovog konkursa, "Crno pile koje bježi" Ivana Zlatkovića i "Povratak Ž-a" (antiutopija) Petra Pješevca. Nadamo se da će ovi romani privući veliku pažnju - rekao je portparol Zavoda Dejan Kerleta.

Najavio je da će iz oblasti književne teorije i kritike predstaviti "Leksikon: srpski pisci u BiH", "Čitanje kao preispitivanje" i "Neovlašćeni tumač", kao i tri djela stručne literature.

- U oblasti dokumentaristike posjetioci će imati priliku da pročitaju "Socijalne reforme", "Pisma sa Nakla" i "Nacionalne i ideološke konflikte" - dodaje Kerleta.

I ove godine biće dodijeljene sajamske nagrade, "Moštanica" za izdavački poduhvat godine, "Liplje" za savremenu književnost, "Gomionica" za knjigu za djecu i "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti. Takođe, biće dodijeljene nagrade "Gutemberg" za grafički najbolje proizvedenu knjigu.

Knjige za najmlađe

Svoja izdanja na Sajmu predstaviće i "Kreativni centar" iz Beograda.

- Na Sajam donosimo sve što možemo da donesemo iz cjelokupne produkcije. Naš udžbenički sektor za provjeru znanja i vježbanje najmlađih dosta se koristi u Republici Srpskoj, pa ćemo i ove godine staviti akcenat na to - rekao je menadžer prodaje u "Kreativnom centru" Aleksandar Risović i dodaje da su za Sajam pripremili 30-40 novih naslova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana