Bardača velika inspiracija umjetnicima

Dejan Jovičić
Bardača velika inspiracija umjetnicima

Srbac - Bardaču pamtim po ljepotama jezera i bogatog biljnog i životinjskog svijeta, kojih danas nema, ali ono što je preostalo i dalje pruža veliku inspiraciju za stvaranje umjetničkih djela.

Ovo su riječi akademske slikarke Jasne Nikolić iz Beograda, koja je jedna od učesnica 36. saziva likovno-ekološke kolonije "Bardača-Srbac" sa još deset umjetnika iz Švedske, Crne Gore i Republike Srpske.

Beogradskoj slikarki ovo je drugo učešće na bardačkoj koloniji nakon 2009. godine. Ona iza sebe ima 25 samostalnih izložbi, a do sada je izlagala u Londonu, Parizu, Briselu, Meksiku i drugim mjestima širom svijeta.

- Kao specifičan rukopis kombinujem utiske koje vidim i doživim kroz prirodu i ljude. Jedna od slika koje ću uraditi je pejzaž sa lokvanjima, a naslikaću i portret Svetog Save u skladu s ovogodišnjom tematikom kolonije, 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve -  rekla je Nikolićeva. 

Već petu godinu zaredom na ovoj koloniji stvara akademski slikar i reditelj Zdravko Krulj iz Podgorice, koji živi i radi u Banjaluci i koji je do sada organizovao blizu dvadeset samostalnih izložbi, a paralelno sa slikanjem bavi se kratkim i art filmovima.

- Ove godine moji radovi će biti začinjeni pravoslavljem i starovremenskim motivima. Takođe će neki od radova biti inspirisani mojim projektom "Krug" u okviru kojeg sam prije nekoliko dana organizovao izložbu u Baru sa bratom Zoranom. Pripremam nekoliko video-art radova koji još nisu završeni i performans kojim ću dočarati svu ljepotu hercegovačko-crnogorskog guvna, narodna kola, vršidbu i slično - objasnio je Krulj.

Prvi put na koloniji će učestvovati profesor likovne kulture iz Gradiške, Ognjen Tepavčević, koji već četiri godine predaje u gradiškoj gimnaziji, a u slobodno vrijeme radi sa likovnim talentima u svojoj privatnoj školi slikanja.

- Uradiću dva pejzaža inspirisana okolinom, a ponajviše ljepotama preostalih jezera koja nisu isušena. Koristiću ulje na platnu, što je moja omiljena tehnika - naveo je Tepavčević.

I ove godine paralelno sa radom kolonije biće organizovana škola slikanja koja će trajati do subote, a sa likovnim talentima će raditi akademski slikar Zoran Suvajac Zograf.

Kolonija će trajati do nedjelje, kada će biti organizovani okrugli sto i završna izložba nastalih radova.

Učesnici

 

Među učesnicima ovogodišnje kolonije su i akademski slikari Zdravko Mirčeta iz Stokholma, Gordana Mijanović i Jelena Vušurović iz Podgorice, Snježana Domazet iz Trebinja, Dragana Krecelj, Marin Milutinović i Zoran Suvajac Zograf iz Banjaluke i Boris Eremić iz Prijedora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana