Raskošni život oca musketara

Danko Kuzmanović
Raskošni život oca musketara

Banjaluka - Aleksandar Dima je rođen u mjestu Viler Kotre, u Francuskoj 24. jula 1802. godine kao Dima Devi de la Paleteri. Poznat je i pod imenom Aleksandar Dima Otac. Potiče iz porodice uglednog francuskog oficira, posvećenog idealima Francuske revolucije Tomasa Aleksandra Dime i Marije Luis Labure.

 Svoje djetinjstvo je proveo u periodu brojnih istorijskih dešavanja, koja su bila značajna za Francusku i za svijet. Sve to je uticalo na oblikovanje njegovog književnog života. Bio je poznat po pisanju epskih i istorijski usmjerenih priča koje su zabavljale i oduševljavale generacije čitalaca. Aleksandar Dima je ugradio figuru svog herojskog oca u gotovo sve svoje junake. Postao je jedan od najuspješnijih generala u ratovima tokom Francuske revolucije i često se sukobljavao sa protivnikom u usponu - Napoleonom. Dima je idealizovao svog oca i on mu je bio najveća inspiracija.

 

Njegovo književno djelo obuhvata različite vrste tekstova, koje je za života napisao, od pozorišnih komada, do romana. Književni rad je započeo pisanjem pozorišnih tekstova. Uspješnost i prihvaćenost takvih tekstova omogućila mu je da se pokaže i u drugim žanrovima. Tokom svoje karijere ispisao je više od 100.000 stranica, novinskih članaka, feljtona, pozorišnih tekstova i romana. Smatra se da je Dima začetnik žanra romana feljtona. Od svog stvaralačkog uspjeha i popularnosti vremenom je zarađivao dosta novca. Naravno, živio je raskošno i trošio taj novac nemilice. Kupivši dvorac, na koji je potrošio sav svoj novac, ušao je u dugove i pobjegao u Belgiju. Vratio se u Francusku kasnije, ali je čitav njegov život bio obilježen finansijskim problemima.

Bio je oženjen glumicom Idom Ferer, ali je, dok je još bio u braku sa njom, imao mnoštvo ljubavnica. S njima je imao i djecu: Aleksandra Dimu Sina, Mariju Dimu, Mihaelu Kordijer i Anrija Bauera. Smatra se da je imao još vanbračne djece, ali te tvrdnje nikad nisu bile dokazane.

Preminuo je 5. decembra 1870. i sahranjen je nedaleko od svojih roditelja van Pariza. U tadašnje vrijeme nije sahranjen pored drugih francuskih velikana u Panteonu. Vjeruje se da je to zbog afrokaripskog porijekla njegove bake. Tek 2002. godine Francuska je odlučila da je vrijeme da on bude sahranjen u Panteonu, te mu je iste godine u novembru odata počast.

U njegova najpoznatija i najznačajnija djela svrstavaju se: “Kraljica Margo”, “Gospođa de Monsoro”, “Tri musketara”, “Grof Monte Kristo”, “Crni tulipan”, “Grofica de Čarni”, “Kraljičina ogrlica”, “Vitez crvene kuće” i druga.

Posljednja knjiga

Knjiga koju je Dima posljednju napisao prvi put je štampana u 21. vijeku. Godine 2005. njegov nezavršeni roman “Posljednji konjanik” odštampan je prvi put, iako je u pitanju djelo napisano u 19. vijeku. Radnja romana je smještena u period Napoleonovih ratova i prožeta je epskim elementima, po kojima je Dima poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana