Sjajna ostvarenja Kuarona, Lija, Šazela, Braće Koen...

Srna
Sjajna ostvarenja Kuarona, Lija, Šazela, Braće Koen...

Venecija - Nakon polovine prikazanih filmova na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu, ubjedljivo najviše pohvala i aplauza dobili su Alfonso Kuaron za “Romu”, Majkl Li za “Peterlo” i Demijan Šazel za “Prvog čovjeka”, koje neki kritičari smatraju remek-djelima.

Kuaronov i Lijev film bave se istorijski temama - kriznim vremenima u Meksiko Sitiju tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka i masakrom tokom demonstracija u Mančesteru sa početka 19. vijeka.


Šazelov film prati život Nila Armstronga, prvog čovjeka na Mjesecu.

Pohvale su dobila i braća Koen, već uvrštena u filmske klasike. Njihova “Balada o Basteru Skragsu” je duhovota, dosjetljiva i crna filmska zbirka nepovezanih priča o vremenu Divljeg zapada, sa povremenim žaokama na račun tadašnje američke politike.

Ovaj film nije dobio najviše ocjene kao Kuaronov i Lijev, ali je imao dobar prijem kod kritičara i publike.

Da je ovogodišnji Venecijanski festival prepun zanimljivih ostvarenja svjedoči i dobar prijem filma Grka Jorgosa Lantimosa - “Favorit”, koji predstavlja svojevrsnu kostimiranu istorijsku fresku.

Tu je i novi film Žaka Odijara “Sestre-braća”, koji se, takođe, bavi kaubojima.

Kao najveće razočarenje dosadašnjeg dijela festivala pominje se film Meri Heron o čuvenom vođi kulta iz sedamdesetih godina prošlog vijeka ubici Čarliju Mensonu.

U Veneciji će danas biti premijerno prikazan dokumentarac proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice “Pepe - una vida suprema”, koji se bavi životom nekadašnjeg urugvajskog predsjednika Pepea Muhike.

Film će biti prikazan u zvaničnom programu, ali van konkurencije za glavne nagrade.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana