Radionica sa Metom Dilonom na festivalu “Kustendorf”: Ne možete tumačiti lik ako ga osuđujete

Milanka Mitrić
Radionica sa Metom Dilonom na festivalu “Kustendorf”: Ne možete tumačiti lik ako ga osuđujete

Mokra Gora - Rano sam počeo i imam mnogo iskustva, dosta sam učio i sada kada gledam ono što sam radio znam da kritikujem sebe u tim ostvarenjima. Shvatio sam da ne možete tumačiti neki lik ako ga osuđujete.

Rekao je ovo glumac Met Dilon, koji je održao radionicu za studente i mlade autore u okviru četvrtog dana Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” na Mećavniku.

Kako je naveo, postao je glumac jer je vidio koliko je moguće otkrivati istinu na velikom platnu i koliko je mogućnost transformacije interesantna. U prvom filmu “Delinkventi” igrao je sa samo 14 godina.

Pored glume Dilon režira filmove i zaista uživa u tome, ali naglašava da su dokumentarni filmovi posebna vrsta podviga.

- Kada sam vidio Emira Kusturicu na Kubi upozorio me je da je vrlo opasna stvar raditi dokumentarac, jer postoji mnogo načina na koje može da se ispriča priča. Uradio sam jedan projekat za televiziju, ali sa svakom epizodom dolazio je drugi reditelj sa scenarijom i shvatio sam da to neće funkcionisati. Prava ljepota i poezija je film, sjediti i gledati ga na velikom platnu - kazao je Dilon.

Na radionici u okviru koje je davao savjete mladima naglasio je da ne voli da ih daje, ali da smatra da svako treba da vjeruje sebi.

- Trenutak kada izgubiš koncentraciju može biti najbolji trenutak. Ne osuđujte sebe, jednostavno nastavite. Kao mlad glumac mislio sam da je spontana reakcija bila propast, a onda je to ispalo najbolje. Preuzimajte rizike bez obzira na mogućnost neuspjeha i mnogo se pripremajte - naveo je Dilon.

Dio njegove radionice bio je i osvrt na značajne reditelje, kao što su Frensis Ford Kopola, Gas van Sant i Lars fon Trir.

Iste večeri prikazan je film “Dragstor kauboj” Gasa van Santa.

- Ponosan sam na ovaj film i obradovalo me je kada mi je Emir rekao da će baš taj film prikazati. Mnogi su me u to vrijeme pitali zašto snimam takav film. Bio je to prvi film koji prikazuje euforiju narkomanije, tada je Nensi Regan pokrenula kampanju “Samo reci ne”. Čak mi je jedan prijatelj rekao: “Hvala ti, zbog tebe je moja sestra na rehabilitaciji”. Međutim, ovaj film ne glorifikuje drogiranje, važno je pokazati zašto ljudi to rade - objasnio je Dilon.

Naravno, osvrnuo se i na jednu od najnovijih uloga, u filmu Larsa fon Trira “Kuća koju je izgradio Džek”, u kojem glumi serijskog ubicu i psihopatu i na rad sa samim Fon Trirom.

- On je čovjek koji snima filmove o Americi, a nikada nije bio u SAD. Plaši se letenja. Kod njega nema proba, to je prvi put da sam snimao film bez proba, ali umije da uhvati pravi trenutak. On daje uputstva u brojevima - 30 odsto manje ili 120 odsto više i razumijemo se, iako mi matematika ne ide - ispričao je Dilon.

Četvrtog dana festivala, u okviru programske cjeline “Savremene tendencije” prikazan je film Matea Garonea “Dogman”, a glavni glumac Marčelo Fonte je nakon projekcije razgovarao s publikom.

Takmičarski program obuhvatio je sljedeće filmove: “Božanstveni put”, “I ja imam nešto za tebe”, “Jesenji valcer”, “Manila je puna muškaraca koji se zovu Boj” i “Ol inkluziv”.

Greške

 

- Ne pomaže kada ti reditelj kaže šta ne želi. Mladi reditelji izbjegavaju da pričaju s glumcima, što je pogrešno. Dođi i direktno mi reci šta želiš. I još jedna bitna stvar je - zaboravi na savršenstvo. Neuspjeh je važan dio procesa. Nije smak svijeta ako ne uspiješ iz prve - naglasio je Dilon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana