Pjevačka družina Svetlane Spajić iz Beograda čuvari tradicionalne srpske kulture

Milanka Mitrić
 Pjevačka družina Svetlane Spajić iz  Beograda čuvari tradicionalne srpske kulture
Pjevačka družina Svetlane Spajić iz Beograda čuvari tradicionalne srpske kulture

Banjaluka - Već skoro tri decenije, tradicionalna umjetnica Svetlana Spajić iz Beograda je čuvar i neko ko njeguje tradicionalnu srpsku kulturu. Sakupljala je i učila od izvornih pjevača najstarije generacije i svojim radom na terenu i izučavanjem, zabilježila je zaista značajne momente o muzici ovih prostora.

Dio onoga što stvara imaće priliku da čuje i publika u Banjaluci, na koncertu Pjevačke družine Svetlane Spajić, koji će se održati 30. januara u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u 20 časova.

Spajićeva je bila učesnica brojnih domaćih i međunarodnih muzičkih i pozorišnih projekata, a nastupala je sa poznatim umjetnicima i muzičarima, izvodeći tradicionalnu, ali i savremenu i improvizovanu svjetsku muziku.

Ovu pjevačku družinu, a capella sastav, predvodi od 2009. godine

- Grupu odlikuje izuzetno bogat i raznovrstan repertoar, visok izvođački nivo, poštovanje stilskih osobenosti srpskog starog pevanja iz svakog kraja i zajednički rad sa čuvarima seoske pevačke tradicije starije generacije. Pjevačka družina nastupala je u prestižnim koncertnim dvoranama Koncertgebau (Amsterdam), Koncerthaus (Beč), Rasa, “Teatro Real” (Madrid), Tajvanska nacionalna koncertna dvorana, Muzej savremene umjetnosti (Los Anđeles) i na festivalima širom Evrope, Azije i u SAD  - navela je Spajićeva.

Sastav redovno nastupa i na narodnim saborima u Srbiji, Kninskoj Krajini i Slavoniji. Album “Siv sokole” (Multimedia) su objavile 2012. godine, a nakon toga, 2014. godine i album sa čuvenom pjevačicom iz Crnuće, Olgom Krasojević. Album “Pesme iz Jasenovca”  na kojem pjevaju sa pjevačicom iz Jasenovca Smiljom Kotur objavljen je 2016. godine (VMAS)

Pjevačka družina nastupiće u Banjaluci u sastavu: Svetlana Spajić, Jovana Lukić, Suzana Đorđević, Marija Meršnik i Ana Mratinković.

- Koncertni program obuhvatiće pesme iz Srbije (na glas, iz vika, na bas...), Republike Srpske (romanijski glas, gange iz istočne Hercegovine, pjevanje sa Ozrena) i susednih oblasti Korduna, Banije, Posavine, Zapadne Slavonije, Like i Dalmacije (kolanje, groktalice, staro dvoglasno pjevanje i dr). U drugom delu koncerta težište će biti na pesmama iz Bosanske Krajine - to je ujedno omaž Pjevačke družine najvećem srpskom etnomuzikologu 20. veka, Banjalučaninu Vladi Miloševiću, čiji su uvidi i tumačenja našeg narodnog pevanja imala veliki uticaj na rad grupe. Na repertoaru će se naći i nekoliko pesama urađenih prema antologijskim terenskim snimcima banjolučkog velikana - objasnila je Spajićeva.

Pjevačka grupa u ovoj godini priprema novi album, a pozvane su i na jubilarno 25. izdanje jednog od najpoznatijih svjetskih festivala sakralne i tradicionalne muzike u Fesu u Maroku.

Saradnja

Svetlana Spajić je sarađivala sa poznatim umjetnicima svjetskog renomea, poput Marine Abramović i Roberta Vilsona. Takođe, snimila je album “Serbian war songs” sa berlinskim orkestrom klasične muzike “Zeitkratzer”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana